Сряда, Юли 08, 2020

Комисията за защита на конкуренцията излезе със становище, че закупуването на Токуда и Сити клиник от турската Ачъбадем не kzkнарушава конкуренцията на пазара на болничната медицинска помощ. Преговорите по сделката продължиха няколко месеца и вече са финализирани. Финансовите параметри на договора не са обявени официално, но е сигурно, че това е най-голямата чуждестранна инвестиция в Българското здравеопазване.
А можеше да е иначе.

Ако България развиваше пазарно своето здравеопазване, Ачъбадем можеше да купи не две частни болници, а държавни или общински. Приходите от една такава сделка можеше да се използват за профилактика, скрининг или други държавни здравни нужди за дейностите с неделим ефект.
Нещо повече, ако България развиваше пазарно своето здравеопазване, можеше да бъде и обратното – Токуда и/или Сити клиник да купят Ачъбадем. Само, че България избра да развива бюджетно здравеопазване и подобна хипотеза изглежда немислима, в сферата на фантастиката. Би могла да бъде реалност, но не е. И така ще бъде, докато на лечебното здравеопазване се гледа, като на администрация, второстепенен разпоредител с бюджетни кредити. Това е основната причина, турска болница да може да се позволи да купи Българска. Това е основната причина, пациентите от България да пътуват в Турция за лечение на по-сериозни заболявания. Това е основната причина, страна като Турция да има по-качествено здравеопазване от страна, като България – член на Европейския съюз от 2007 година.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up