Сряда, Юли 08, 2020

сестраПоследните изменения в Наредбата за достъпа до медицинска помощ, в сила от 01.04.2016 година, въвеждат правила за платен избор на сестра и санитар. До сега Наредбата регламентираше само избор на лекар и/или екип, за които съществува таван на заплащане от 500 за лекар, съответно 900 лева за екип. Наредбата не определя таван на цените за избор на санитар и медицинска сестра. Не се посочва и колко пациенти могат да изберат една сестра или един санитар и как ще се прави подбор, ако всички пациенти изберат една и съща сестра и санитар, както и дали може пациент да избере повее от една сестра или санитар. Не е регламентирано също така, дали, ако избраната сестра или санитар не може да осигури необходимите допълнителни грижи в посочения период ще се съставя листа на чакащите за сестра и санитар, пациенти.
За лекарите е въведено ограничение, че изборът може да бъде само за отделна процедура или интервенция, но не и за цялостния престой. Това означава, обаче също, че пациентът може да направи повече от един избор на лекар/екип, в рамките на един болничен престой. Така например пациент с няколко заболявания може да направи избор на лекар за лечението на всяко едно от тях по време на престоя си. За избора на сестра и санитар не са въведени такива ограничения.
Остава без регламент и хипотезата, ако един пациент е направил платен избор на санитар, но в стаята му има и други пациенти, дали избрания санитар ще чисти цялата болнична стая или само около леглото на избралия го пациент.
Пропуските в наредбата означават, че МЗ трябва да се потруди още при регламентацията на достъпа. Работната група може да започне работа сега, с радост ще им посочим и други „пропуски“.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up