Неделя, Април 05, 2020
 На всеки 11 секунди в света умира новородено или бременна жена

.
„По света раждането е радостен повод. И все пак, на всеки 11 секунди раждането е семейна трагедия “, каза Хенриета Фор, изпълнителен директор на УНИЦЕФ. „Квалифицирана двойка ръце, която да помогне на майките и новородените по време на раждането, заедно с чиста вода, адекватно хранене, основни лекарства и ваксини, в много случаи е разликата между живота и смъртта."
От 2000 г. смъртността на децата намалява близо наполовина, а смъртта на майките с над една трета, най-вече поради подобрения достъп до качествени здравни услуги. Все пак оценките в изготвения от ООН доклад показват, че 6,2 милиона деца под 15 години са починали през 2018 г.,

а над 290 000 жени са починали поради усложнения по време на бременност и раждане през 2017 г. 5,3 милиона деца са починали през първите 5 години, като почти половината от тях през първия месец от живота. По-голямата част от смъртта при новородени (75%) настъпва през първата седмица от живота, а около 1 милион новородени умират в рамките на първите 24 часа.
Децата са изправени пред най-високия риск да умрат през първия месец, особено ако са родени твърде рано или прекалено малки, имат усложнения по време на раждане, вродени аномалии или инфекции. Около една трета от тези смъртни случаи настъпват в рамките на първия ден и почти три четвърти само през първата седмица. Общият приблизителен брой на починали бременни и новородени 2,8 милиона на година или 1 на всеки 11 секунди, предимно от предотвратими причини.

Големи неравенства в световен мащаб

Оценките показват големи неравенства в световен мащаб, като жените и децата в Африка на юг от Сахара са изправени пред значително по-висок риск от смърт, отколкото във всички останали региони.
Нивата на майчината смърт са близо 50 пъти по-високи при жените в Субсахарска Африка, а техните бебета са 10 пъти по-вероятно да умрат в първия си месец от живота, в сравнение със страните с високи доходи.
През 2018 г. 1 от 13 деца в Субсахарска Африка са починали преди петия си рожден ден - това е 15 пъти по-високо от риска, с който се сблъсква едно дете в Европа, където 1 на 196 деца умира на възраст под 5 години. Жените в Африка на юг от Сахара са изправени пред риск от 1 от 37 да умрат по време на бременност или раждане. За сравнение рискът за живота на жена в Европа е 1 на 6500. Субсахарска Африка и Южна Азия е концентрирана около 80% от майчината и детска смъртност в световен мащаб. Страните в конфликт или хуманитарна криза често имат слаби здравни системи, които пречат на жените и децата да получават основни животоспасяващи грижи.
У нас по данни на НСИ през 2018г. са починали 358 деца до едногодишна възраст при 62197 живородени. Близо 40% от тях умират през първата седмица след раждането. Запазва се световната тенденция за намаляване на детската смъртност. Данните сочат, че през 2000г. броят на починалите деца до 1 год. е 981 при 73679 живородени. Въпреки това нивото на детската смъртност у нас И 2018г. остава два пъти по-високо от средното в ЕС.
Броят на починалите жени по време на бременност, раждане и следродов период за 2018г е 4, докато през 2000г. броят им е бил 13.

 

Одобрявате ли заповедта да се носят маски?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up