Сряда, Септември 23, 2020

1008 е последната цифра регистрирана на заболелите от морбили в страната. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ пред clinicaBG.

Най-притеснителна е ситуацията в Кюстендилско, където случаите продължават да растат, следва Благоевград и София-област, където след затишие вече има втора вълна на епидемичен взрив.

Увеличението на случаите в Софийско започват от 23-рата седмица на годината до сегашната 26. Регистрираните болни са 318, като заразата върлува основно в Самоков и Ихтиман.

Тенденция за намаляване бе констатирана и в Благоевград, но от 21-вата седмица, тя се обърна и случаите там вече са 183.

В София-град регистрираните болни са 313, но въпреки това се забелязва тенденция за намаляване.

Будят притеснение болните в Кюстендилско. Те вече са 133, като прогнозата е да се увеличават.

Заразата върлува основно в Бобовдол и Дупница.

Опасност крие и факта, че микробиологичните лаборатории в болниците в Дупница и РЗИ-Кюстендил не са сертифицирани за диагностика на морбили. Това означава, че не са подготвени да правят изследванията на кръвта на медицинския персонал, за да се разбере кой няма имунитет и трябва да бъде имунизиран. Това са най-важните мерки, защото, когато се зарази лекар или сестра, докато се появи заболяването, те заразяват много хора, както стана в болница "Св. Анна" в София.

Благодарение на адекватните мерки, които са взети от РЗИ-Бургас, огнището е ликвидирано и случаите оствата само 9. Същото важи и за Перник, където са регистрирани 11 заболели и разпространението е прекратено. И в двете области са направили необходимите изследвания на лекари медицински специалисти за имунитет към морбили. Вследствие на това са били проведени и имунизации на медиците, които не са имали нужната защита. Случаите в Монтана са 11, в Ловеч - 3, в Русе - 1.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up