Вторник, Октомври 20, 2020

6-годишната Мария, която се бореше за втори път с левкемията, не успя да спечели битката с живота. Тази сутрин момиченцето е издъхнало в детската онкохематология в Университетската болница "Царица Йоанна" в София, където за нея се грижиха в последните два месеца от живота й.

Тъжната новина съобщиха близките на детето в групата във Фейсбук, където се събираха дарения за лечението ѝ в Германия.

Малката Мими е родена със Синдром на Даун, а през 2017 г. се разболява от левкемия. Лекарите успяват да постигнат ремисия, но преди няколко месеца заболяването се завръща. През април момиченцето е прието в ИСУЛ. Въпреки усилията на лекарите, състоянието на Мими постоянно се влошава, като вчера се наложи детето да бъде поставено на командно дишане заради усложнения със сърцето и белите ѝ дробове.

Около лечението на болното дете избухна скандал, след като семейството е чакало почти 2 месеца, Здравната каса да одобри плащане на противотуморни лекарства и накрая получило фактура за почти 14 хил. лв.

От Здравната каса обясняват, че при кандидатстването майката не e представила всички документи. След като се събрали, се поискало и становище на експерти. Така се предлага плащането да бъде одобрено.

Междувременно, от майката е поискано да декларира, че не желае да се ползват пари от дарителската сметка. Тя предпочита да не използва парите от дарителските сметки, за да може средствата да отидат при други семейства, които се нуждаят от помощ. Майката на детето благодари за лекарската помощ. Според наредбата обаче, в случая на Мария НЗОК не трябва да плаща, което поставя под въпрос "осребряването" на фактурата.

Публикуваме прощалното писмо от страницата на Мими:


Погледнете към небето...
По чисто е нали?!?
Нашето слънчице язди кончета из зелените небесни поляни!
Няма системи, няма бели престилки, и болка няма...
Мими е свободна! Изпраща ангелски целувки на всички вас, които повярвахте в нея!
ПОЧИВАЙ В МИР, МИМИ!

mimi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Така.

Поредното дете, което си беше убито от системата.
Няма никакво значение дали животът му е бил неспасяем.
Мария вече няма да е бреме за скапаната си държава.
"Държавата" няма да харчи повече пари за нея и така ще има повече пари за къщи за гости и главни прокурори и вип апартаменти с асансьори за управляващи задници.
Мария вече ще работи в някоя звездна закусвалня, ще почиства маси, ще изнася торбите с отпадъци, ще се усмихва на клиентите, те ще й се усмихват, ще й дават бакшиши, ще й помагат да си ги прибира в едно бродирано портмоне, виснало на гривна на ръката й.
Майката на Мария до гроба си ще умира от болка, че не е направила каквото трябва, за да си спаси детето.
Но се надявам да спаси ВАШИТЕ дарени за живота на Мария пари от лапите на безмозъчните задници в Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) и Министерство на здравеопазването- за да могат тези пари да спасят друго дете.
И всъщност освен да съчувстваме на семейството на Мария, можем да свършим нещо, за да спасим други деца като Мария.
А по-точно- да потърсим отговори на въпросите на д-р Тончева.
Защото деца са умирали, умират и ще умират.
Но е непростимо спасението им да е хранилка за безмозъчни чиновници и политици, за лекари без топки и съвест, за да се борят с безмозъчните чиновници и политици.

Това е.

Това е пореден коментар на потресен български гражданин от системата, която УБИВА бъдещето на България. Автор на цитата е Красимира Обретенова, Фейсбук

Снимка: фейсбук

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Николай Христов · преди 1 години
    Аз лично съм последният индивид, който ще се изтъпани в защита на системата и особено НЗОК в частност, но дайте да не плюем на ангрО и да не политизираме излишно тази трагедия. От Касата може да са всякакви, но работят по разписана процедура. Не може всеки, който ги замери с фактура от някъде си, да получава моментално и безотказно средствата. Не сме достатъчно богати, че да можем да си го позволим. Понякога чиновниците издребняват и се в*****яват за щуротии, но и най-лошата система е по-добра от липсата на всякакъв ред. Та нека се прегледа и анализира случая, ако някой чиновник някъде е нарушил процедурата на своя глава и не си е изпълнил задълженията - да си понесе наказанието в пълен обем. АКО СИСТЕМАТА Е ЛОША - ДА СЕ ПОПРАВИ! Лека му пръст на горкото дете. От началото до края все късата клечка е теглило
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up