Вторник, Септември 17, 2019

Броят на пациентите в онкологията, за които касата е платила, е с 500 по-малко, отколкото за същия период през 2018. А средствата, които са отделени като бюджети за болниците е с минимум 8% във всяка една болница в повече. Това каза д-р Дечо Дечев, управителят на Националната здравноосигурителна каса по повод информацията, че в софийска болница е изчерпан лимита и онкологични пациенти са пренасочвани за следващия месец.

Броят на пациентите е по-малък, а средствата, които са гарантирани на болниците, са повече и не би трябвало да има „абсолютно никакви причини” да има напрежение, обобщи управителят на НЗОК.

„Известна ми е политиката на някои директори на болници, които пренасочват тези средства в дейности, които имат повече печалба. И при провеждане на тези политики, там се проявяват и тези проблеми. Защото средствата са пренасочени за други дейности в болницата”, посочи още д-р Дечев.

Според него са се забавили действията от здравното министерство като реакция на начина, по който се управляват болниците, в които имат проблеми. „Там където една болница не може да постигне резултати, да се търсят други управленски решения”, добави той.

Относно политиката на НЗОК за лекарствата, д-р Дечев заяви, че екипът на касата, с пълното разбиране на на производителите на лекарства, е постигнал договаряне на нов механизъм, който гарантира изцяло достъпа на нови лекарства на българския пациент и освен това гарантира, че по никакъв начин бюджетът за лекарства няма да бъде преразходван.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: бтв

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up