Сряда, Октомври 21, 2020

Българският лекарски съюз ще настоява за отпадане на ограниченията за прием по отделения в болниците. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

„Направихме собствен анализ и взехме мнението на много лечебни заведения и малки, и големи, и университетски, и областни болници. Всички са единодушни, че опита за въвеждане на ред чрез ограничаване на броя на леглата по отделения всъщност създава по-голям хаос. Не твърдя, че бихме могли да го постигнем веднага, но ще настояваме тази мярка като недостатъчно ефективна и всъщност много натоварваща изпълнителите на болнична помощ да бъде премахната. Ако не сега, то в следващия НРД“, каза д-р Маджаров.

По думите му излишното администриране създава проблеми при възникване на неочаквани обстоятелства и реално погледнато пречи на добре работещите болници да изпълняват задълженията си. „Ясно е, че ако трябва да се спрат злоупотреби с фиктивно приети пациенти, ще трябва да се намерят други средства за контрол“, допълни д-р Маджаров.

Той коментира и втори проблем, свързан с критериите за плащане на клинични пътеки въведен от тази година. „По същия начин стои въпросът с въвеждането на условие за неплащане на клинична пътека ако в лечението или операцията е участвал външен консултант. Това отново беше представено като опит за прекратяване на гастролите в страната, но всъщност се натъкнахме на друг проблем – оказа се, че ако дадена болница има необходимост от консултация с външен специалист, то няма да бъде платена пътеката, защото в протокола ще бъде написано името му.

Това е нон сенс, защото включва националните консултанти и специалистите от чужбина“, каза д-р Маджаров. „И ние искаме да бъдат спрени гастролите по лечебните заведения, но трябва да бъдат посочени ясни критерии в кои случаи такова гостуване е допустимо“, допълни той.

Източник: zdrave

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up