Петък, Август 07, 2020

„Този проблем не е системен. Годишно минават десетки хиляди хора за химиотерапия и винаги се случва, по някаква причина, да бъде върнат човек. Това е частен случай. Не може това да е причина да се твърди, че има системен проблем. Няма проблем специално за онкологията, има проблем в конкретна болница“. Това каза директорът на УСБАЛ по онкология д-р Стефан Константинов по повод достигнатите месечни лимити за химиотерапия в болница „Сердика“, заради което е бил върнат пациент.

Членът на Надзорния съвет на НЗОК Григор Димитров отрече твърдението, че миналата година не е имало такива проблеми, защото е имало лимити за онкоболните и те не са се смесвали с лимитите за останалите пациенти.

„Миналата година не е имало лимити за онкологията. Харчеха се толкова, колкото бяха нужни. За последните години парите, които се отделят за онкоболни, се увеличават няколко пъти. 2012 г. средствата за онкология бяха 120 млн. лв., а миналата година я приключихме с 470 млн. лв. Смятам, че случаят е единичен. Вчера съм бил в болницата, назначена е проверка, дадено е правото на мениджърите на болниците да управляват средствата, които се знаят до края на годината. Освен това имат право да взимат от всеки следващ месец до 5%. В момента тече проверка за кореспонденцията между болницата и Столичната каса. Само преди две седмици имахме заседание на Надзорния съвет, на който обсъдихме тези проблеми и нямаше нито един случай”, коментира Димитров.

По думите му средствата, които са отпуснати за лекарства тази година минават 420 млн. лв., а за първото тримесечие има преразход на тези медикаменти със 7-8%, но тези средства са осигурени. „Това не е системен проблем, а е проблем на управление на лечебното заведение“, категоричен беше Григор Димитров.

„Няма медицински проблем, когато се касае за отлагане за 1-2 дена“, каза д-р Константинов.

„Само в София, само за химиотерапия има 15 болници. В нашата болница ни се е случвало да връщаме пациент поради различни причини. Например най-големият ни проблем са обществените поръчки. Ето вчера имахме казус – лекуваме пациент с дадено лекарство, договорът ни изтича, ние сме си обявили обществена поръчка, явяват се двама дистрибутори, в последния момент те се отказват и поръчката пропада. А процедурата е тромава, трае три-четири месеца. В такива случаи ни се е налагало да връщаме пациенти. Когато обаче видим, че не можем в разумен срок да започнем терапията му, съм препращал пациенти, включително и в частни болници с ясното съзнание, че финансово ощетявам болницата. Затова смятам, че има недоразумение и нещо е станало локално, но ако има някакъв огромен системен проблем, отдавна щеше да се чуе“, каза още той.

„Като мениджър съм много доволен от тазгодишното разпределение на финансите, защото мениджърът иска да му се дадат парите и той да може да ги разпределя“, допълни още д-р Константинов.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: нова

Снимка: pirinsko

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up