Четвъртък, Август 22, 2019

Медицинските сестри във врачанската болница още не са получили аванс и заплата за изработения месец. На посещение в града пристигна омбудсманът Мая Манолова, която поиска среща с изпълнителния директор на болницата Евгени Любенов. На срещата освен забавените заплати на медицинските кадри, беше дискутирано и забавянето на ремонта в акушеро-гинекологичното отделение и едногодишният ремонт на Инвазивна кардиология в МБАЛ „Хр. Ботев“.

Ремонтът в АГ отделението започна след намесата на Мая Манолова, която бе сезирана за падаща мазилка върху родилки и бебета. След разговор със здравното министерство болницата получи средства за монтиране на ангиограф, ремонти в инвазивното отделение по кардиология, в родилното отделение и за нова апаратура за хемодиализа.

Мая Манолова заяви пред журналисти:

„Спирам да се учудвам, защо не се изпълняват обещанията. Така здравната институция въвежда в заблуждение мед.сестри и пациентите. Като обществен защитник смятам,че това е цинично – след обещанията да не се промени нищо, не знам с какви очи гледат медицинските сестри“, коментира Манолова и заяви,че ще се наложи на ръководството на Министерството на здравеопазването да дава обяснения.

„Все още не сме взели аванс, а заплатите трябва да получим до края на месеца“, каза Миглена Иванова. Увеличението на заплатата й е с 80 лв., така тя ще получи 640 лв. заплата след повишението.

„Ако ремонтът на АГО се забави още, ще сме заблудени всички от отговорните и институции, които не си вършат работата. Контрол би следвало да осъществяват и народните представители от Враца. Изумителна е стената на безхаберие от страна на институциите“,подчерта още омбудсманът Манолова.

На срещата с директор Евгени Любенов стана ясно още, че до края на месеца ще бъдат изплатен целите заплати на мед.сестри. Според него, забавянето се дължи на това, че лечебното заведение има кредитори и запорирани сметки.

„Увеличихме заплатите на мед. сестри, а министерството на здравеопазването помага по всякакъв начин, уточни Любенов. По 350-400 хил.лв. отиват на месец само за кредитори“, каза директорът и се оправда, че болницата има задължения от последните 4-5 години.

Мая Манолова каза, че е дошла да окуражи битката за оздравяване на болничното заведение и очаква от ръководството на болницата, че поне за 1 юни здравните кадри ще имат заплати, за да заведат децата си на техния празник 1 юни. Пред Манолова и журналисти Евгени Любенов потвърди, че ангиографът ще бъде монтиран следващата седмица, а децата на медиците ще имат празник за 1 юни. Изпълнителният директор отрече да има недостиг на консумативи и лекарства в болницата и заяви, че зареждане се прави всеки месец.

Любенов не потвърди слуховете, че се кани да напусне поста си във врачанската болницата и заяви, че работи максимално сестрите да имат заплати, а оставането му като шеф не зависело от него.

Източник: actualno

Снимка: бнр

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up