Понеделник, Юни 01, 2020

Вече трета седмица очакваме официалното становище на БЛС за предложената от Министър Ананиев Наредба № 1 за специализациите, според които промени лекарят след вземане на специалност ще трябва да работи за срока на обучението си в лечебни заведения в общини. Свързахме се с началника на връзки с обществеността на организацията г-жа Тодорка Костова. Тя ни отговори, че съюзът се готви за извънреден събор и становище по наредбата за специализация ще бъде прието най-рано другата седмица. Като това става на 08.05.2019 г., а до днешна дата от тях няма ни вест, ни кост.

Припомняме, че Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане проект за изменение на Наредба № 1 от 2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването. С нея се предвиждат редица изменения.

До сега наредбата задължаваше лекарите да работят в лечебното заведение, в което са специализирали за срока на обучението си. С измененията, те ще трябва да работят в друго лечебно заведение. Ежегодно със заповед, министърът на здравеопазването ще определя лечебните заведения в страната, където лекарите придобили специалност ще могат да изкарат трудовата си повинност. Ако до 6 месеца лекарят не започне работа в някое от тези лечебни заведения, ще бъде длъжен да върне парите, платени от МЗ.

Предлаганите от МЗ за обсъждане промени в Наредба № 1 връщат тази форма на трудова повинност. Лекарят, специализирал по „държавна поръчка” вече не само ще е длъжен да работи в България, но и да полага труд в едно от определените със заповед на министъра лечебни заведения. Държавата не се интересува дали същият лекар вече е устроил живота си, семейството си децата си в друг град. Ако иска да остане там, където вече е устроил живота, си трябва да си плати за това своеволие на държавата.

Тази форма на принудителен труд, освен че суспендира основни човешки права, представлява и недопустима намеса, както на пазара на труда, така и на пазара на медицински услуги. Лечебните заведения, определени от министъра за разпределение на лекари специалисти ще получат предимство пред другите лечебни заведения, които привличат лекарите, чрез условията на труд и размера на заплатата.

В мотивите към наредбата тези въпроси не са засегнати.

Обърнахме сме към БЛС и по темата с премахването на лимитите на онкоболните, за да отразим тяхното становище, но уви, отговор отново няма.

Снимка: mediapoolBG

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up