Петък, Юни 05, 2020

По данни на Националния център по заразни болести са регистрирани 21 доказани случая на коклюш. Това каза проф. д-р Цеца Дойчинова, зам.-декан на факултет „Обществено здраве“ в МУ- Плевен и началник на отделение „Инфекциозни болести“ в УМБАЛ „Проф. Георги Странски“.

„За 2018 г. за същия период от време доказаните случаи са 30“, коментира тя.

„Заболяването се причинява от бактерии, които предизвикват само него, разпространява се по въздушно-капков път. Има лятно- есенна сезонност. Пристъпите са характерни с наподобяването на магарешки рев, стават нощно време“, отбелязва проф. Дойчинова. „В Плевенска област през месец януари е имало случай на съмнение на неимунизирано дете, което след диагноостичното изследване не се е потвърдило“, допълни проф. Дойчинова.

А в Бургаска област от началото на годината е регистриран един случай на заболял от коклюш. Пациентът е момче във възрастова група от 1 до 4 години, в седмицата от 15 до 21 април, тогава е бил и хоспитализиран.

„Дори да са имунизирани, децата могат да прекарат по- лека форма на коклюш“, казва д-р Петко Желязков, председател на Съюза на общопрактикуващите лекари в Бургас.

По думите му болестта все пак не е опасна, ако децата са ваксинирани навреме.

„Дори да има имунизация, понякога се наблюдават случаи на малки „взривове“ от коклюш. Характерно за тях е, че не се наблюдава висока температура, но децата страдат от мъчителна кашлица, която се засилва постепенно през 4-5 дни. После следва 15-20-дневен период, по време на който кашлицата е силно мачителна. След това идва период на затихване“, отбелязва д-р Желязков. Той добави, че при коклюш кашлицата може да продължи от 1.5-2 месеца. „Ако кашлицата продължава дълго, липсва висока температура и белите дробове на детето са чисти, се правят микробиологични изследвания поради съмнение за тази болест“, казва още той.

Д-р Желязков добави още, че в миналото са се наблюдавали тежки случаи на заболяването, при които се е стигало и до задушаване на детето. Според него по тази причина ваксината е изключително важна, тъй като би могла да предотврати или намали тежките последствия от болестта.

Източник: focus

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up