Понеделник, Юли 06, 2020

TELKПроблемите с ТЕЛК нямат край. След намесата и на прокуратурата излезе, че почти всички лекари в комисията са корумпирани, а щетите за бюджета били „няколко стотин милиона”. Въпросите заваляха: да има ли ТЕЛК и кой да работи в нея, къде да бъдат, кой да ги управлява и кой да ги контролира, да има ли втора комисия за професията на освидетелстваните, да се оценява само едно заболяване или всички и още въпроси без ясен отговор. Колкото експерти, толкова мнения.
Проблем има и той не е само във фалшиви решения. Големият проблем е несъвършената система на оценяване, която води до поголовни несправедливи резултати.
Това не е от вчера. Поне от десет години се събират работни групи, пишат се концепции, стратегии и до там.
Нищо не е ясно и сега, освен едно: Правителството и Парламента е могат да се справят с проблема. А може би сме им поставили задача, която няма верен отговор?
Как да оцениш работоспособността на човек, като това зависи от това каква професия иска да упражнява. Ако нямаш един крак и си футболист ти си 100% неработоспособен. Ако, обаче не си футболист, а програмист, ти си 100% работоспособен. Всеки може да разбере, че оценката на неработоспособността зависи не само от увредата, но и от професията. Тогава да ги оценим според професията? Ами ако си смениш професията? Кой може да те задължи да работиш едното, а не друго?
Изглежда нямат и решение. А, може би не го търсим, където трябва?
Може ли да се закрие ТЕЛК?
Ами може. Достатъчно е да се премахне задължението за осигуряване за инвалидност, поради общо заболяване и да се освободи пазара на осигуряването.
Тогава, който иска може да се осигурява, в който фонд иска. Да си избере какви рискове иска да покрие и каква вноска е готов да плаща за това. Един може да се осигури за заболяване от рак, друг за инфаркт, трети за травма и така нататък. В зависимост от премията е и размера на обезщетението. Няма проценти, няма прокурори. Каквото си се договорил, това ще получиш.
Ако има спор, решава съдът.
А който не се е осигурявал? Който не се е осигурявал няма да получи обезщетение. То и сега е така. Ако нямаш минимум трудов стаж, няма да получиш пенсия за инвалидност. Не е и честно да получаваш без да се осигуряваш, най-малкото не е честно спрямо тези, които са отделили от дохода си да се осигурят.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Георгиева · преди 1 години
    Да откриваме топлата вода отново ?!? Хайде стига, това не е сериозно ! Като начало трябва да се разбере, че увреждане и заболяване не винаги съвпадат, после - защо някой трябва да оценява работоспособност, трето - хората са го направили - имат системи и най-добре е да се вземе някоя и да се приложи у нас ! Нещо за равнопоставеност да сте чували ?!? Прост пример: ако аз съм на инвалидна количка, а вие сте здрав/а, можем да се състезаваме по бързо придвижване, като вие просто седнете на количка и започнем надбягването! Ето това правят хората в цивилизациите - изравняват стартовите позиции и връщат увредените хора в нормалния живот...А за тези, които не могат - обществото, държавата им осигурява достоен живот ! ТЕЛК ли ?!? Какво е това ?!?
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up