Понеделник, Юли 06, 2020

katsarov bntМВР и прокуратурата реализираха съвместна акция срещу схемите за отпускане на инвалидни пенсии с решение на ТЕЛК, чрез които се източват милиони приходи от държавния бюджет. Каква реформа е нужна и защо у нас е възможно здрав човек да се изкара инвалид, за да взима пари? Как вредните практики могат да се спрат?

Минчо Коралски, директор на Агенцията за хора с увреждания посочи в студиото на БНТ, че механизмът, по който работи системата на ТЕЛК позволява да се допуснат лоши практики, защото работи с документи, събирани от различни лечебни заведения.,,Ако някъде се сложи, че са ви измерили кръвно и между 140 и 180 няма начин, някой да не ви даде диагноза хипертония’’- добави той.

 Проблемът според Коралски се корени и в организацията - ,,лекарите получаваха мизерни заплати и нямаха право да работят на друго място. Всички тези проблеми довеждат до един корупционен натиск’’.

Фактор за финансовите схеми е и забавянето на електронната система, която да свърже Здравната каса с комисиите ТЕЛК, добави Коралски. Така ще може да се проследи цялата история на заболяването – как се е развивало то и при кой лекар се е лекувало. Чрез въвеждането й ще се елиминира проблемът, пред който сме изправени в момента- смята още Минчо Коралски.

Според него за оценяване на работоспособността има методика на Световната здравна организация, която трябва да се приложи у нас.

Председателят на Център за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров не се съгласи с посочените от директора на Агенцията за увреждане проблеми, които не подобряват  системата в ТЕЛК и изказа своята позиция по въпроса.

,,Трябва да се промени самата концепция и начинът , по който се освидетелстват лицата. Заложената философия да оценяваме процент на работоспособност спрямо здравия човек не е правилна, защото няма напълно здрав и напълно болен’’- каза д-р Кацаров.

 Човек е неработоспособен към определена професия, а не изобщо. Може да си неработоспособен като миньор, но на 100% да умееш да си способен програмист – даде пример председателят на ЦЗПЗ.

 Промяната в ТЕЛК трябва да бъде на това ниво, за да има справедлив резултат и да се помогне на  човек, там където има нужда,, Сегашният модел води до едно уравняване – имаш над 50% и получаваш пенсия, всички получават един вид пенсия, а нуждите и потребностите на различните хора в зависимост от уврежданията са различни .Трябва да се тръгне от  законови промени и  изменения в самата наредба за медицинската експертиза преди електронната система – заяви д-р Кацаров.

,,Генералният проблем в ТЕЛК е неправилното оценяване и оттам идва несправедливо разпределение, на средствата с които разполагаме, то не изключва корупцията, но аз не мисля, че е в такива мащаби, в каквито се опитват да я представят’’- каза д-р Стойчо Кацаров. 

Виж още във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up