Събота, Юли 11, 2020

stoichokaАз мисля, че числата за загуба на стотици милиони, които се споменават, поне според мен, са малко преувеличени. Дори да се приеме, че става дума за десетки, стотици милиони лева, те не са загубени, заради корупцията. Не мисля, че корупцията е в такива мащаби. Това, което чух от изявленията на прокурора за 4 досъдебни производства и 7 прокурорски преписки - няма как това да обясни милионите, коментира пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Център за защита правата в здравеопазването по повод скандала с ТЕЛК-овете.
“Аз нямам никакво съмнение, че прокуратурата може да открие корупционни схеми, в която и да е администрация. Не от вчера е известно, че корупцията е от огромните проблеми на съвременна България“. Това нито е изненада, нито е някаква новина, допълни още той в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.
Според мен основната причина за загубите на пари не е в корупцията, а в неправилната организация на цялата система на медицинската експертиза, което води до неправилно насочване на парите.


Не се дават достатъчно средства на най-нуждаещите се, а се дават средства на други, които не са толкова нуждаещи се, поясни той.
„Вместо системата да доведе до това тежко болният до получи голяма подкрепа, а другият да получи малка или изобщо да не получи - те получават еднакво, защото са оценявани по едни и същи начин“.
„Аз смятам, че разковничето е в Наредбата за медицинската експертиза. В начина, по който се извършва оценката. Ние трябва да преминем от оценка на заболяване към оценка на работоспособност. В момента не е така, ние по-скоро оценяваме заболяването, а не възможността да се работи. И това води до тези изкривявания в разпределението на парите“, допълни още д-р Кацаров.
Той коментира и мнението на зам.-главния прокурор, че ТЕЛК-овете трябва да преминат към НОИ, за да може НОИ да ги контролира.
„Не виждам защо министерство на здравеопазването да не може да контролира, а към НОИ да може“. Според мен чисто управленски не е правилно този, които изплаща възнаграждението, той и да осъществява оценката, допълни още Кацаров. Хората с увреждания в България не са повече от тези в Германия например.
Цялото на интервю може да чуете в звуковия файл. 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up