Сряда, Август 21, 2019

Министерството на здравеопазването е изготвило промени в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. Поради липса на лекари със специалност, които да желаят да работят в Регионалните здравни инспекции, отпада изискването за тях да имат медицинска специалност и най-малко 5 години трудов стаж по нея. По същата причина отпада изискването и за участие на лекар със съответната специалност в съставите на ТЕЛК. До сега задължително условие бе в състава на комисията да участва лекар със специалност по основното заболяване на освидетелствания.
От сега нататък решенията на ТЕЛК ще могат да се връчват на освидетелстваните и по електронната поща. При обжалване пред НЕЛК, последната ще решава освидетелстването, а няма да връща документите на ТЕЛК за ново освидетелстване.

Повече от 5 години след изграждането на информационната система на органите на медицинската експертиза, Правителството ще впише изисквания към нейната функционалност. Оказва, се че изградената по Европейска програма с над 1 милион евро система не съдържа медицински данни за освидетелстваните лица, а само номерата и част от съдържанието на взетите от ТЕЛК и НЕЛК решения. Новите разпоредби предвиждат и събиране на такава информация, както и регламентират ред за въвеждането ѝ от лекар, членове на ЛКК, ТЕЛК и НЕЛК.
Освидетелстването на неподвижни или трудно подвижни болни, както и до сега ще се извършва от ТЕЛК по домовете им, но разходите за командировки и транспорт няма да са за сметка на комисията и болницата, а на съответната община.
С промените се въвеждат и редица нови формуляри.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up