Вторник, Септември 17, 2019

По повод Световния ден на хепатита на 17 юли 2019 г. ще се проведе пресконференция на тема „Три години след въвеждането на безинтерфероновите терапии за лечение на хепатит С в България – равносметката. Възможно ли е да елиминираме хепатит С у нас?“ от 11:00 часа в Аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Темите, които ще бъдат разгледани са:

 • Глобалната стратегия на Световната здравна организация (СЗО) за елиминиране на хепатит С до 2030 г. и къде е България по пътя към постигане на тази цел?
 • Как върви прогресът по изработката на Националния хепатитен план? Какви цели си поставя? Какъв бюджет е предвиден?
 • Възможно ли е организирането на национален скрининг за хепатит С?
 • Кои са основните проблеми, пред които са изправени пациентите с хепатит С у нас?
 • Какво показват данните от НЗОК: колко пациенти са лекувани и с каква успеваемост, откакто са въведени революционните терапии за хепатит С в България?
 • Какъв е броят на пациентите, които са били лекувани за хепатит С в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“? Каква част от тях са били в напреднал стадий на заболяването? Какви са резултатите от лечението? Основни предизвикателства пред справянето с болестта.
 • В какъв възрастов сегмент най-често са заразените?
 • Представяне на инициативата „Да намерим липсващите 69 000“ – безплатен скрининг в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за хора между 34 и 69 години, които в миналото са били изложени на повишен риск от инфектиране с вируса на хепатит С“.

Участници, които ще се включат в пресконференцията са: Михаил Околийски, представител на СЗО; д-р Тонка Върлева, директор на дирекция „Превенция и профилактика“ в Министерство на здравеопазването, зам.-председател на работната група за изготвяне на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити (поканена); Силвана Лесидренска, председател на Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив“; д-р Елена Тотева, експерт от НЗОК, отговарящ за хепатитите; проф. Красимир Антонов, гастроентеролог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, председател на Българското дружество по гастроентерология; доц. Анета Иванова, ръководител на Експертния център по порфирии и молекулярна диагностика на чернодробни заболявания.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Геновева · преди 2 месеца
  имам мечта да се облекчи достъпа до лечение на болните от хепатит б като се признаят резултатите от фиброскан за да бе се налага хората да бъдат подлагани на биопсия на всеки 5 години
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up