Вторник, Февруари 25, 2020

vaccineМорбилната инфекция, която пламна у нас е причинена от вирус, който идва от други региони извън България - генотипът е с чуждестранен произход и се среща в Италия, Германия и Италия. Това съобщи здравното министерство днес.

От ведомството уточниха, че 21 проби са били изпратени Германската регионална референтна лаборатория за диагностика на морбили и рубеола в Института „Робърт Кох“ в Берлин. Доказаният морбилен генотип е B3, вариант Dublin-4299, показват анализите. Той е доминантно циркулиращ в Италия, Германия и Гърция и има вносен за България характер, категорични са експертите.

 Досега у нас са докладвани 86 случая на морбили, като 56 от тях са лабораторно потвърдени., уточниха от МЗ. Не са потвърдени обаче резултатите за морбилна инфекция на Благоевград, Пловдив, Варна, Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Перник, София-област и Хасково.

От ведомството уточниха, че инфекцията е разпространена в 6 области в страната: Благоевград – 58 заболели, София-град – 11, София-област – 14, Бургас – 1, Пловдив – 1 и Габрово – 1. Заразените са на възраст от няколко месеца до над 40 години. Най-голям е броят на децата между 1 и 4 години. Данните показват, че 78% от заразените не са били имунизирани.

От здравното винистерство припомнят, че в последно време морбилната инфекция е проблем за целия EС. От началото на годината най-много регистрирани болни има Румъния – 381 и три смъртни случая, Полша – 314 заболели, Северна Македония – 318 заболели и три смъртни случая.
Поради сериозната опасност здравните власти
родителите да проверяват имунизационния статус на децата си и в случай на пропуснат прием на ваксината, незабавно да се обърнат към общопрактикуващия си лекар и да бъдат особено внимателни и предпазливи при предстоящи пътувания в държави с епидемично разпространение на морбили.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up