Сряда, Май 27, 2020

nargileС 12 гласа „за“, нито един „против“ и нито един въздържал се, на заседанието си днес парламентарната Комисия по здравеопазването прие на първо четене изменения в Закона за здравето, предложени от Валери Симеонов и група депутати от НФСБ – Обединени патриоти.

С новите текстове се налага забрана на пушенето на наргиле в закрити пространства. Промените предвиждат още забрана за продажбата на наргилета и електронни цигари на непълнолетни, както и в близост до училища. По този начин всички забрани и ограничения, които са в сила за цигарите и другите тютюневи изделия, ще станат валидни и за наргилетата.  

Учим младото поколение на вреден навик, категоричен беше Георги Колев от НФСБ, който представи идеите на измененията от името на вносителите .

„Не искам да влизам в подробности за субстанциите, но според медиците някои от тях са изключително опасни. Нима не е по-добре децата да бъдат приучвани да дишат чист въздух“, каза Георги Колев пред депутатите и ги призова да вземат правилното решение, което е предпоставка за приучаване на подрастващите на здравословен начинв на живот.

По време на дискусията заместник-здравният министър д-р Бойко Пенков обяви позицията на здравното министерство, което застава зад проекта. Зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева също подкрепи проекта, изразявайки позицията на МОН.

Експертно становище в подкрепа на Българското дружество по белодробни болести представи неговият председател доц. Владимир Ходжев. Положителна оценка за предлаганите промени изрази и представителят на Националната пациентска организация адв. Андрей Дамянов.

В заседанието на комисията не взеха участие народните представители от „БСП за България“ и ДПС, което предизвика въпроса имат ли мнение тези партии по темата. Председателката на комисията д-р Даниела Дариткова изрази надежда, че депутатите от БСП и ДПС все пак ще присъстват на дебата в пленарна зала, тъй като темата е важна.

Вчера измененията в Закона за здравето бяха подкрепени единодушно в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.   

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up