Петък, Декември 13, 2019

4b4cf31621cb4f51997ac547a12704d4 4 fevruari4 февруари е Световен ден за бора с онкологичните заболявания. И по света, и у нас броят на хората, които чуват диагнозата рак се увеличава. Изходът и пътят да се продължи напред е темата в ,,Чети Етикета'' на БТВ.

Ранно откритият рак на гърдата е лечим при 98, 6% от случаите, показват данни на онколозите,но само ако реагираме достатъчно рано,тогава нeщата биха били напълно обратими.

,,За това се чества този ден, за да информираме хората и да кажем , че ракът е заболяване като всяко друго и може да бъде излекувано, но разковничето е в това колкото може по-рано да го хванем, каза ръководителят на Националния раков регистър проф.Здравка Валерианова. Изключително важни са начинът на живот, профилактиката и своевременното лечение, напомни още тя.

 В световен мащаб на всеки един от четирима мъже и всяка една от пет жени заболява от рак. От заболелите един на осем може и една на единадесет жени умират от онкозаболявания. В България за 2018 г. Новите случаи на болни от рак са 35 378. Те са с 9% повече за 2013 година – цитира статистика проф.Валерианова.

И у нас и в света болните от рак се увеличават заради нарастване на населението като цяло и населението в по-напреднала възраст, също и със социално-икономическото развитие на дедена страна- начин на хранене, здравна култура, коментира бившият директор на Националната онкологична болница София.

Най-висока е смъртността от рак на белия дроб – 25,7%, следвана от рак на гърдата при жените- 16,4%. Жените най-често заболяват от рак на гърдата и рак на маточната шийка.

Добрата новина е, че в България вече има иновативен апарат за ранна диагностика на рак на гърдата. Един от тях вече е в ,,Майчин дом'' в София. С него в болницата са прегледани нас 600 пациентки, от тях 70 са с установен проблем- най-малката пациентка с установен рак е момиче на 14 г., каза д-р Мирослав Георгиев от ,,Майчин дом''.

,,Има страхотно подмладяване на заболяването, остарели са ни разбиранията, че изследванията трябва да започнат след 50-годишна възраст на жените '', казва още лекарят.

В борбата с онкозаболяванията помагат: зелен чай, средиземноморска диета, зелеви култури и соеви продукти, чаша червено вино, черен шоколад и някои подправки –посочи хранителен режим д-р Мирослав Георгиев.

Виж повече във видеото: 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up