Вторник, Юни 02, 2020

vmaКакто в цялата страна, така и в София заболеваемостта от грип расте с всеки час. Въпреки, че все още не е обявена епидемия в София, с грипен кабинет вече разполага Клиниката по инфекциозни болести към Военномедицинска академия.

Репортер на БНТ се срещна с д-р Магдалена Баймакова, от Клиниката по инфекциозни болести, която разказа повече за кабинета и как да се предпазим от грипа.

,, Грипният кабинет към момента функционира и всички пациенти, които имат  оплаквания като:общо неразположение, висока температура, кашлица, силно главоболие, идват  тук по спешност и се преглеждат. Имаме денонощен лекар на разположение каза д-р Баймакова.

 

Кабинетът най-активно ще консултира и приема пациенти през следващата седмица. На 29 и 30 януари ВМА и Клиниката по инфекциозни болести организира кампания за безплатни прегледи със съмнения за грип и ОРЗ. По традиция катедрата инициира безплатни прегледи, а идеята е болницата да бъде максимално в полза на населението по време на епидемията в София-град.

,,Не е необходимо да се мине през личен лекар, може да дойдат директно тук по време на кампанията се изисква  предварително записване, за да имаме някаква информация какъв поток се очаква, но всеки дошъл ще бъде консултиран и прегледан’’- разказа д-р Магдалена Баймакова.

По време на кампанията кабинетът консултира и преглежда, а на пациентите, които се налага ще бъдат и хоспитализирани.

,,Грипът тази година дава  много усложнения  и при първите симптоми да се алармира медицински специалист и да се започне специфично антивирусното лечение, което е ефективно в рамките на първите 48 часа, след което не действа и трябва да се следи за усложнения. Фирмите са разработили бързи диагностични тестове, които дават резултат за няколко минути. Достъпни са в повече лаборатории и по-голяма част от лечебните заведения разполагат с тях’’- сподели още тя.

Основните препоръки на лекаря от Клиниката по инфекциозни болести е поставянето на ваксина, когато е времето за профилактика във всеки един грипен сезон и навременно търсене на медицинска помощ. 

 

Виж повече във видеото: 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up