Неделя, Юли 12, 2020
Високата влажност, а не високите температури, забавя разпространението на Ковид-19

Проучване, проведено в Сидни по време на ранния епидемичен стадий на COVID-19, установи връзка между по-ниската влажност и увеличаването на локално придобити положителни случаи. Изследователите откриха, че намаляването на влажността с 1 процент може да увеличи броя на случаите на COVID-19 с 6 процента.


Изследването, ръководено от професор Майкъл Уорд, епидемиолог в Сидни в Университета в Сидни, в катедрата по ветеринарна медицина и двама изследователи от партньорската институция - Университет Fudan University of Public Health в Шанхай, Китай. Това е първото рецензирано проучване на връзка между климата и COVID-19 в южното полукълбо.
"COVID-19 вероятно е сезонно заболяване, което се появява в периоди на по-ниска влажност. Трябва да мислим дали зимното време, е времето на COVID-19", казва професор Уорд.
Изследването е публикувано днес в „ Трансгранични и възникващи болести“ .
По-нататъшни проучвания - включително през зимата в южното полукълбо - са необходими, за да се определи как работи тази връзка и степента на честота на увеличение на случаите на COVID-19.
Предишно изследване установи връзка между климата и появата на случаите на SARS-CoV в Хонконг и Китай и случаите на MERS-CoV в Саудитска Арабия, а неотдавнашно проучване на огнището на COVID-19 в Китай откри връзка между предаването и дневната температура и относителната влажност.
"Пандемията в Китай, Европа и Северна Америка се случи през зимата, така че ние се заинтересувахме дали връзката между случаите на COVID-19 и климата е различна в Австралия в края на лятото и началото на есента", заяви професор Уорд.
"Що се отнася до климата, открихме, че по-ниската влажност е основният двигател тук, а не по-студените температури", каза професор Уорд. „Това означава, че може да наблюдаваме повишен риск през зимата тук, когато имаме спад на влажността. Но в северното полукълбо, в райони с по-ниска влажност или по време на спадане на влажността, може да има риск дори през летните месеци. Така че трябва да се поддържа високо ниво на бдителност."
Защо влажността има значение
Проф. Уорд каза, че има биологични причини, поради които влажността има значение при предаването на вируси, пренасяни във въздуха.
"Когато влажността е по-ниска, въздухът е по-сух и това прави аерозолите по-малки", каза той. "Когато кихате и кашляте, тези по-малки инфекциозни аерозоли могат да останат суспендирани във въздуха за по-дълго. Това увеличава експозицията на други хора. Когато въздухът е влажен и аерозолите са по-големи и по-тежки, те падат и удрят повърхностите по-бързо."
метод
Професор Уорд и неговият екип са проучили 749 случая, придобити на COVID-19 на местно ниво - най-вече в района на Сидни в щата Нов Южен Уелс - между 26 февруари и 31 март.
Проучването установи, че по-ниската влажност е свързана с повишено уведомление за случаи; прогнозата за намаляване на относителната влажност от 1% е свързана с увеличаване на случаите на COVID-19 с 6 процента.
"Това означава, че трябва да внимаваме, когато наввлиззаме в суха зима", каза проф. Уорд и добави, че средната влажност в Сидни е най-ниска през август.
"Въпреки че случаите на COVID-19 са спаднали в Австралия, ние все още трябва да сме бдителни и системите за обществено здраве трябва да бъдат запознати с потенциално повишен риск, когато сме в период на ниска влажност" , заяви професор Уорд. "Текущото тестване и наблюдение остават критични, когато навлизаме в зимните месеци, когато условията могат да благоприятстват разпространението на коронавирус ."

Източник: Medicalexpress

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    гост · преди 1 месеца
    нещо не разбирам нали предпоставка за разпространение на вируса бе ниски температури и висока влажност сега пък високата влажност го забавяла -истината е че и учените още не могат да бъдат единодушни -колко години минаха от откриването на вируса на СПИН и все още няма лечение -а този вирус съдържа и ген.материал от този вирус мислите ли че скоро ще има ваксина лечение и единодушно мнение за КОВИД-19-аз не смятам така и се доверявам на ЛЮК Монтание /откривателя на вирусът на СПИН -ще минат години за да се изгради имунитет или открие ваксина
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Тодоров · преди 1 месеца
    Тези откриха топлата вода, при капковите инфекции предавани по въздушен път това е физичен закон! Пише го в учебниците! Даже има глава във биофизиката, доколкото си спомням!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up