Неделя, Септември 20, 2020
Коронавирусът ни посочи дефектите, но няма да ни реформира

Приказките как пандемията с новия коронавирус разкрила слабостите на болничната ни система са клишета, повтаряни без фактическо основание. Слабостите на системата могат да се разкрият, ако същата е натоварена. Kоронавирусът не ни показа дефектите на подсистемата на лечебното здравеопазване, защото лечебните заведения не бяха натоварени, а голяма част от тях даже бездействаха. Тъй като това бездействие е съпроводено с намаление на общата смъртност през първите 3-4 месеца, може да направим извод, че можем и без здравна система.

Разбира се това е спекулация, а изводът е толкова верен, колкото и ако свържем смъртността с намаления внос на банани през този период. Цената на това да спрем ползването на медицинска помощ за два месеца ще платим през следващите няколко месеца и години.

Кризата с коронавирусът показа, обаче с пълна сила дефектите на епидемичния контрол, превенцията и борбата със заразните болести и по-общо казано на подсистемата за общественото здравеопазване в тесния смисъл на думата.
Въпреки, че всички знаеха за коронавируса от края на миналата година, кризата ни завари неподготвени. В началото на март, ние нямахме нито план за действие, нито предпазни средства, нито тестове. За това и предприехме най-примитивната противоепидемична мярка – да блокираме цялата страна, обществената и икономическа активност на населението за повече от два месеца. Оказа се, че това е било ненужно, а цената на нашата неподготвеност и лоша организация тепърва ще плащаме.

Станахме свидетели на лоша организация, хаотични действия, погрешни оценки и прогнози, поредица от издадени, поправени и отменяни дори в рамките на еидн ден заповеди.
Разбрахте ли кой от заместник министрите на здравеопазваннето има в ресора си „Промоция на здраве, профилактика на болестите и зависимостите” и какво точно свърши едноименната дирекция в МЗ? Защо Националният център за обществено здраве и анализи, в чиито предмет на дейност фигурира „промоция на здраве и интегрирана профилактика на болестите“, беше напълно изключен от борбата с коронавируса?
Ние така и не разбрахме каква точно е ролята, къде започват и къде свършват правомощията на Главния държавен здравен инспектор и Директорът на Националния център заразни и паразитни болести(НЦЗПБ). На практика те отговарят за едно и също нещо, единият има зад гърба си център, другият дирекция. НЦЗПБ е оборудван с няколко лаборатории(неправилно наричани референтни), има оскъдна база с данни за заразните болести и няколко постни доклада за епидемичната обстановка. Административно е отделен както от Министерството на здравеопазването, така и от Регионалните здравни инспекции, но се занимава и с някои несвойствени задачи, като контрол на качеството на микробиолобичните лаборатории.
Главният държавен здравен инспектор е длъжност останала от времето на Семашко и почти напълно лишена от функции, след реформите от началото на века. Едва с последното изменение на закона му бяха възложени някакви по-съществени отговорности. Той обаче няма зад гърба си нито лаборатории, нито бази с данни, нито достатъчно експерти.
Кризата с коронавируса показа, че единият от двамата е излишен.
За да се подобри превенцията и контрола над заразните болести, трябва или НЦЗПБ да развие регионални структури, да увеличи експертния си капацитет и да се отърве от несвойствените „бизнес“ дейности, или да се влее целия в структурата на НЦОЗА, получавайки по този начин допълнителен експертен потенциал и организация по вертикала към МЗ и РЗИ.
И в двата случая, РЗИ трябва да бъдат подкрепени финансово и експертно за епидемичния контрол и превенцията на заразните болести. Това трябва да напарвим ние. Коронавирусът няма да ни реформира, а рано или късно този или друг ще дойде да провери как сме се справили.
Д-р Стойчо Кацаров

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Хора в дискусията:
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Nikaela Nikolaeva · преди 3 месеца
  Напълно съм съгласна - некомпетентността в здравната администрация е с внушителни размери!!!

  Хубавото е, че се работи в насока подобрение.

  https://igdental.bg/
 • Публикуването на коментара е спряно.
  expert-o · преди 3 месеца
  НЦЗПБ е паразит. Сравнете го със CDC в САЩ или института Роберт Кох в Германия и др. Всъщност не може да го сравните, защото няма по какво.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Петрова · преди 3 месеца
  Пълна некомпетентност, непознаване на нормативните уредби.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Тодорова.А · преди 3 месеца
  Тридесет години и ние сме все още нереформирани това какво означава че някои администратори работещи за реформата не са си си свършили работата -какво значи реформирано здравеопазване това при което хората нямат достъп до лекар когато им се налага без да чакат три месеца за преглед -да нереформирани сме защото у нас всеки може да получи здравна консултация със специалист и личен лекар в момента в който пожелае -дали това не е причината за толкова много починали от усложнения в Италия САЩ и др.-тук всеки може да посети личния си лекар когато пожелае -а това че лекарския труд не се заплаща е политика на държавата която сега ръкопляска на тези същите лекари които плюят при първа възможност ,защото в Западна Европа лекарствата са им без пари но достъпът до лекар е ограничен
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up