Събота, Септември 26, 2020
Българските учени ще разчетат РНК на коронавируса, разпространен у нас

В отговор на журналистически въпрос Кантарджиев обясни, че разчитането на РНК на вируса SARS-CoV-2 ще помогне да се проверят хипотезите за различната вирулентност на различните щамове:

 

„Много е интересно, че щамът (на новия коронавирус), който беше в Китай, вече е мутирал и е доста по-различен – това, което се проявява в Европа, а трети генетичен модел е в Съединените американски щати. Това е много интересно, защото различното протичане на заболяването, различната възможност за заразяване, е много важна и интересна и от това се правят изводи за мерките в рамките на държавата“, отбеляза Кантарджиев.

Той каза, че молекулярните биолози у нас ще работят за секвенирането на 48 щама (от 48 пациенти ). Във всеки пациент, който е гостоприемник за вируса, патогенът може да мутира:

„Именно затова в рамките на програмата, която имаме от две години - „Наука и образование за интелигентен растеж“, в предвиждаме секвенирането, целогеномното секвениране на РНК на 48 щама, вирусни, които са заразили българските хора, като обхванем групите на първите, които внесоха инфекцията в нашата страна от курортите на Западна Европа.

И по този начин ще може да отговорим на няколко въпроса - какъв генетичен тип е в нашата страна, колко от тях са, и какви са различията при протичане на заболяването и изхода от заболяването в зависимост от щама.

Защото трябва по някакъв начин да обясним малкото заболели и малкото починали в нашата страна“, каза Тодор Кантарджиев.

Източник: БНР

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up