Сряда, Септември 23, 2020
Управлението на кризата с COVID-19 придоби сексуален привкус

„Виж какво, Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна''. Това казал премиерът Бойко Борисов на доц. Атанас Мангъров по време на разговорът им продължил повече от 1 час. „Мисля, че тогава ме чу много добре и ме разбра какво говоря'', сподели пред зрителите на БТВ той, но не каза дали чувствата са взаимни или любовта е несподелена.

Мангъров каза още, че не очаква през есента да настъпи някакъв апокалипсис или втора вълна. По негова оценка поне 280 хил души са били в контакт с коронавируса, а смъртността е 0.04 %. Мангъров обясни ниската смъртност у нас с малкия брой на хората над 70-80 годишна възраст. Той каза, че налагането на блокада е дало резултата, но на много висока цена. Тя е била наложена от страх, без да се направят необходимите проучвания и анализи на ситуацията у нас.
Малко преди това на пресконференцията на Националния оперативен щаб, беше казано, че засега няма прогноза за това как ще се развие процеса в следващите месеци през лятото и началото на есента и че нищо не е изключено. Те не се ангажираха с число за броя на хората, които са се срещали вече с вируса и за степента на имунитет. На въпрос на журналисти дали има график за излизане от кризата и кога той ще бъде публикуван, беше отговорено, че има не един а цели 5 графика, но трябвало да се изчака още, за да се изясни. Не стана ясна и позицията на НОЩ за отварянето на границите със съседните страни. Шефът на НЦЗПБ намери за уместно да сподели с журналистите за наличието на три щама на вируса, което за него било много интересно – информация, която е публично известна от поне три месеца.

Това е накратко от сутринта. Стана ясно, че премиерът Борисов има мъжка дружба и с Мутафчиски и с Мангъров. На единия позволява единствено да му бърка на определени места, а на другия е готов да му пусне.
От действията на Правителството за разхлабване на мерките излиза, че официално дават думата на щаба да обяснява, но следват не техните съвети, а тези на Мангъров. Може би и затова НОЩ не смеят да се ангажират с нищо конкретно, защото после няма да могат да обяснят. Сигурно за това продължава да няма пуликуван нито анализ, нито график или план за излизане от кризата.
Разминаването на позиции и мнения на официални лица и отказът да се ангажират с оценка и прогноза, позволява на Борисов да каже, че е бил прави, каквото и да стане. Това обаче е проблем за гражданите, които заради неизвестността не могат да планират своите икономически и други дейности. Популисткият подход ще забави възстановяването на икономиката, която и без друго беше ударена ненужно тежко през последните два месеца.

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up