Понеделник, Юни 01, 2020
Защо смъртността от Covid-19 в Русия е толкова ниска?

Почти две седмици три държави за водещи в ежедневния брой нови инфекции с Covid-19: САЩ, Русия и Бразилия.

Ситуацията има логично обяснение- всяка от тях е в топ 10 на най-населените страни с над 125 милиона души и всяка има няколко много пренаселени града. Освен това всяка страна е била неорганизирана в момента, в който вируса е за почнал да се разпространява.


Но една важна разлика разделя Русия от другите две нации. В понеделник в САЩ, която е в разгара на пандемията от почти два месеца, смъртността от Covid-19 е била 6%, според института ‚Джон Хопкинс“; в Бразилия, която е тежко засегната от месец, смъртността е близо 7%. А в части от Западна Европа, включително Италия, Франция, Испания, Белгия и Обединеното кралство, смъртността е била над 10%.
Но в Русия, където пандемията е започнала приблизително по същото време, по което и в Бразилия, смъртността е била под 1%.
Каква е причината?
Д-р Елена Малиникова, която се занимава с инфекциозните заболявания в руското Министерство на здравеопазването, има просто обяснение: Ниската смъртност се дължи на навременното откриване на инфекцията, както и на факта, че руснаците посещават личните си лекари почти веднага след появата на симптомите.
Руски журналисти съобщиха, че над 60% от всички случаи, диагностицирани в страната, са в Москва, която има по-младо и здраво население в сравнение със селските райони.
Независимо от причината, изключително ниската смъртност е доста неочаквана.
Разликата в тестовете между Русия и Бразилия е огромна. Д-р Малиникова и руските лидери трябва да бъдат много горди. Към момента на написването на този материал (бел.прев. 13.05.2020) те са тествали 40 995 души на един милион население. За разлика от тях, в Бразилия са тествани едва 3,459 души на един милион население (за сравнение, САЩ са направени 30 937 теста на един милион население).
Както видяхме в Швейцария, Германия и други страни смъртността е ниска, защото се правят много тестове като се идентифицират и леките случаи и не се стига до усложнения, макар че с напредването на германската епидемия, смъртността се е увеличила от по-малко от 0,5% до около 4,5%.
Разликата в броя на тестовете наистина може да е основната причина, но и други фактори могат да допринесат за риск от смърт от инфекция с Covid-19, като мъжкия пол, напреднала възраст, сърдечни заболявания, хронични белодробни заболявания, диабет и затлъстяване, за които сравнителна информация за различните страни е на разположение.
Трябва да се отбележи, че в Русия има висок процент на тези съпътсващи заболявания, особено сред мъжете.
За съжаление няма много информация нито от страна на Русия, нито от страна на Бразилия относно възрастовото и половото разпределение на случаите или смъртните случаи, въпреки че в края на април Бразилия съобщава, че 59% от починалите от коронавирус са били мъже. Въпреки това, според Световната банка, 15% от населението на Русия е на 65 или повече години, в сравнение с Бразилия с 9% (САЩ са със 16%). Тази разлика би обусловила по-ниска смъртност в Бразилия в сравнение с Русия.
Сърдечно-съдовите заболявания са много по-разпространени в Русия отколкото в Бразилия. Скорошно проучване предполага, че в Русия има поне два пъти по-голяма степен на усложнения от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с Бразилия - друга причина смъртността на Covid-19 да бъде по-ниска, а не по-висока в Бразилия, отколкото Русия.
Няма налична статистика за процента на хронични белодробни заболявания по държави. Въпреки това тютюнопушенето, основна причина за белодробните заболявания, е по-често срещано в Русия (57% от мъжете и 23% от жените), отколкото в Бразилия (17% от мъжете и 10% от жените). Смъртността от белодробни заболявания е по-ниска в Русия (14,5 на 100 000), отколкото в Бразилия (26,6 на 100 000).
Диабетът е около наполовина по-често срещан в Русия (6%) в сравнение с Бразилия (10%), докато степента на затлъстяване е приблизително същата: Към 2016 г. Русия е била 70-та в света с 23% разпространение, докато Бразилия е с 22% и е на 82-ро място в света. (За сравнение, Съединените щати са на 12-то място с 36%).
Следователно известните и измерими рискови фактори за тежко заболяване сочат, че Русия има поне сравним, ако не и по-висок риск от Бразилия.
И така, права ли е д-р Малиникова? Разликата наистина ли се дължи на тестове и на пръв поглед ефективната руска система на здравеопазване?
Може би, но може да има други прични, които да обясняват разликите. Не знаем например как Русия приписва смърт на Ковид-19. Ако човек със сърдечно-съдово заболяване почине от инфекцията, кое състояние бива посочвано като "причината?" Колко бързо в Москва идва информация от селските райони, където вероятно има по-висока смъртност, като се има предвид по-високата степен на съпътстващи заболявания?
А какво ще кажете за смъртта в старческите домове - включват ли се те като свързани с Covid-19, дори ако не е извършен тест?
Както в САЩ, така и на други места, точната класификация на смърт, свързана с Covid-19, остава много важна за нашето разбиране на болестта и ефективността на нашите опити да я контролираме. Продължава да е много трудно да се определи от какво точно е починал даден човек.
Заболяванията не са независими едно от друго: за човек със сърдечно-съдово заболяване предсказуемо прогнозата е по-лоша, в случай, че развие пневмония, отколкото за някой, който няма заболявания.Но в случай на смърт знаем ли каква е истинската причина за смъртта? Възможно е това да е съвкупност от фактори и заболявания, а не само една единствена причина.
Това означава, че причината за смъртта може да бъде тълкувана по един или друг начин, като в същото време остава точна. И с болест като Covid-19, при която политическото напрежение е очевидно в много страни, тази тенденция (и изкушението да се експлоатира) припомня смразяващото изказване, приписвано популярно на Йозеф Сталин, въпреки че далеч не е ясно, че той го е казал : "Важното е не кой гласува, а кой брои гласовете."
С други думи, смъртността от Covid-19 в Русия и по света се определя не от международно съгласувани критерии, а от властите, които докладват.

Източник: CNN

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up