Събота, Май 30, 2020
Забранява се влизането и излизането от София от 00:00 часа днес

От 00.00 часа на 17 април до второ нареждане се преустановява влизането и излизането от София за всички превозни средства. Това съобщи на извънреден брифинг в Министерския съвет тази вечер председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Затварянето на София за автомобилния трафик и невъзможност за напускането ѝ е одобрено от премиера Бойко Борисов.

 „От вчера се наблюдава тревожно нещо – масово напускане на София. Градът е с най-много заразени с коронавируса. Напускащите София се разпръсват в цялата страна и това води до още по-тежка ситуация с последици, които ще станат ясни до седмица. Щабът с безпокойство наблюдаваше тези процеси. За по-малко от денонощие имаме още близо 40 случаи. Щабът предлага затварянето на София за автомобилния трафик“, допълни ген. Мутафчийски.

Как ще се осъществява трафикът от и за столицата?

“Всичко, което каза ген. Мутафчийски и произтичащите решения на Националния оперативен щаб, ми дават основание да издам заповед, считано от 00.00 часа тази нощ 17 април до второ нареждане – да се преустанови движението, т.е. влизането в и излизането от София, на всички превозни средства с изключение на: товарния превоз, товарните коли, които трябва със съответната документация да докажат необходимостта от извършването на съответния транспорт“, посочи министър Ананиев и допълни:

“На второ място са всички автомобили със специален режим. Автомобили, които превозват граждани, които имат нужда от лечение, като гражданинът, който има нужда от лечение, посочва лечебното заведение, в което трябва да отиде да се лекува“, каза още той и допълни:

“Също така имат право да влизат и да излизат, които превозват медицински лица, които отиват да работят в съответното лечебно заведение“.

“Забраната не важи и за аварийните автомобили на електроразпределителните дружества и на ВиК дружествата, както и на тези дружества, които се занимават с интернет разпространение и телевизионно разпространение на програми“, каза още здравният министър и допълни:

“Това ограничение не важи и за служебните автомобили, които превозват работници и е необходимо да влязат или да излязат от София, за да стигнат до работните си места. Като шофьорът, който управлява автомобила, трябва да посочи кое е предприятието, в което отиват да работят и съответно телефона на управителя, директора, ръководителя на съответното предприятие. Ако даден работник пътува с личното си превозно средство, той също трябва да посочи предприятието, в което отива и телефона на неговия работодател в декларацията, която подава, като за него се определя времеви график, в който може да влезе или да излезе от територията на София, за да стигне до работното си място и този график е – от 06.00 часа сутринта до 08.00 часа сутринта и връщането е също от 18.00 до 20.00 часа. След тези часове нямат право да се движат хората с лични автомобили“.

Междуградският автобусен транспорт също преустановява движението си до второ нареждане..Мерки се предвиждат и по отношение на БДЖ.

Декларациите остават в сила,, но ще трябва да се посочва телефонен номер на управител ило собственик на предприятието.

Над 5 хиляди коли са върнати днес от полицаите от контролно-пропускателните пунктове, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Не знам тези, които са успели да заблудят полицаите, как ще се върнат в София. Всички декларации от днес и през почивните дни ще минат на приоритетен контрол“, каза още вътрешният министър. и добави, че са направени промени по отношение на разпределението на КПП-та между  София и Перник, за да не се минава безпрепятствено до близки до София населени места.

Към момента мярката за затваряне на града ще се прилага само в София.

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up