Неделя, Юли 12, 2020
Може ли един вековен метод да помогне за лечението на пациенти с COVID-19?

Лекарите по света вече използват или планират да прибегнат до плазмената терапия за лечение на пациенти с COVID-19, метод, който се използва, за да помогне на болни хора да станат отново на краката си повече от сто години.
Лечението включва вземане на плазма от кръвта на оцелелите и инжектирането му на болни пациенти.


След като някой със заболяване се възстанови, кръвта му е пълна с антитела, създадени от имунната система за борба с болестта.
Надеждата е, че чрез поставяне на плазма, съдържаща антителата в кръвоносните системи на болни пациенти, времето им за възстановяване може да се подобри.
Работи ли?
Определена група хора са получили лечението в Китай и са се подобрили, но учените казват, че няма достатъчно данни, за да се заключи, че тя работи.
Ето защо по света започнаха контролирани клинични проучвания, за да се докаже дали е ефикасно да се лекуват пациенти със COVID-19 и да се тества безопасността на метода.
Крейг Дево, доцент в институтите на Фейнщайн, ръководи изпитванията в Съединените щати.
„Плазмената терапия датира от 1890-те години и има историческо въздействие върху огнища на болести като морбили, паротит и грип“, каза той.
Но Пиер Тибергиен, президент на европейския кръвен алианс заяви за Euronews, че никога не е имало диференцирани тестове на този метод срещу контролна група.
Той казва, че за съжаление, въпреки че в миналото това лечение е било използвано с обещаващи резултати, „никога не сме били в състояние да гарантираме ефективността на този подход, тъй като никога не сме успели да сравним това лечение с пациенти, които не получават това лечение“.
Провеждат се и изпитвания в цяла Европа и Европейската комисия, в сътрудничество с европейския кръвен алианс изгражда база за събиране на данни за донорството и резултатите от пациента.
"Имаше обнадеждаващи резултати при предшестващо лечение на вирусни респираторни заболявания, надяваме се, че това ще доведе до промяна в лечението на тези пациенти, които често са много сериозно болни", казва Тибергиен.
Безопасно ли е?
Предимството на този метод е, че е лесно достъпно лечение. Щом някой е имал заболяване и се чувства по-добре, той има антитела в кръвта си. Но плазменото преливане може да бъде рисковано и хората могат да реагират различно на антитела, които не им принадлежат.
Научните институти, ръководещи изпитванията, апелират към хиляди хора, преживели болестта, да дарят кръвта си и се прилагат строги указания.
В Съединените щати Агенцията по храните и лекарствата казва, че за да участва, „човек трябва да е положително тестван за COVID-19, както е документирано от лабораторен тест и понастоящем да е без симптоми“.
След това дарената кръв преминава през серия от тестове, за да се провери дали е подходяща за изпитването.
Артуро Касадевал, председател на катедрата по молекулярна микробиология и имунология в училището за обществено здраве на Джонс Хопкинс Блумбърг казва, че в САЩ учените измерват „антитялото, убиващо вируси при хората, преди да дарят. И ще използваме само най-високата активност плазма ".
Европейският съюз издаде ръководство за събиране на преливане на плазма.
Може ли това да се използва като ваксина?
Преливането на плазма, пълна с антитела на болни пациенти, може да им помогне да се възстановят, но това лечение не е ваксина.
Касадевал казва, че това е "решение за спиране преди пропастта, докато ваксините и антивирусните препарати не са готови".
Ваксината няма да бъде разработена преди следващата година, лекарите в Съединените щати започнаха да използват плазмени трансфузии за най-болните пациенти.
Клинично изпитване също започна във Франция и се очаква резултатите да бъдат публикувани след три седмици.

Източник: Euronews

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up