Четвъртък, Юни 04, 2020
Без блокади. Необичайният отговор на Швеция

Докато част от европейското население е подложено на различни по форма и тежест блокиране на фона на епидемията от коронавирус, една държава позволява на живота да продължи много по-близо до нормалното.
След дългата зима вече е достатъчно топло, за да седнете навън в шведската столица и хората се възползват максимално от това.

Семействата се радват на сладолед под гигантска статуя на викингския бог Тор на площад Мариагъргет. Младите хора се наслаждават на happy-hour напитки по уличните заведения.
Навсякъде в града нощните клубове бяха отворени тази седмица.
Сравнете това със съседна Дания, която е ограничила събиранията до 10 души, или с Обединеното кралство, където вече не бива да се срещате с никого извън вашето домакинство.

Всеки човек носи голяма отговорност
По пътищата в Швеция нещата са видимо по-тихи от обикновено. Компанията за обществен транспорт в Стокхолм съобщава, че миналата седмица броят на пътниците в метрото и влаковете е спаднал с 50%.
Според анкетите почти половината от работещите в Стокхолм вече го правят от дома.
Стокхолмският бизнес регион, държавно финансирана компания, за подкрепа на бизнеса в града, изчислява, че най-малко 90% в най-големите фирми в столицата, благодарение на технологичната подготовка на работниците и на прилагане на гъвкави решения, са успели да организират работата си от разстояние.
"Всяка компания, която има възможност да направи това, го прави и те работят", казва изпълнителният директор на Стокхолмският бизнес регион Стефан Ингварсон.
Думите му са в основата на стратегията на правителството тук: лична отговорност
Органите на общественото здравеопазване и политиците все още се надяват да забавят разпространението на вируса, без да са необходими драконовски мерки.
Здравните власти дават повече насоки, отколкото строги правила, с акцент върху това да останете вкъщи, ако сте болни или възрастни, да миете ръцете си и да избягвате ненужното пътуване, както и да работите от вкъщи.
Досега Швеция отчита почти 3500 случая на заразяване и 105 смъртни случая.

"Ние, които сме възрастни, трябва да бъдем точно това: възрастни. Да не се разпространяват паника или слухове", каза премиерът Стефан Льофвен в телевизионно обръщение към нацията миналия уикенд. "Никой не е сам в тази криза, но всеки човек носи отговорност."

Високо ниво на доверие
По-голямата част от шведите наблюдаваха и одобриха неговото изказване, според общонационално проучване. В Швеция има високо ниво на доверие в публичните власти, което според мнозина кара местните жители да се придържат доброволно към дадените указания.
Демографията може също да бъде важен фактор в подхода на страната. За разлика от домовете в средиземноморските страни, в които живеят по няколко поколения, повече от половината шведски домакинства са съставени от един човек, което намалява риска от разпространение на вируса в семействата.
Шведите обичат да бъдат навън и официалните лица казват, че е важно хората да са физически и психически здрави, което е друга причина, поради която те се стремят да налагат ограничения, принуждаващи хората да стоят у дома.
„Трябва да намерим баланс между минимизиране на здравните последици от епидемията и икономическите последици от тази изолация“, казва Андреас Хацигеоргиу, изпълнителен директор на Стокхолмската търговска камара.
„Бизнес общността тук наистина смята, че шведското правителство и шведският подход са по-разумни, отколкото в много други страни.“

Историята ще бъде съдник
Докато част от шведите гледат с почуда как останалата част от Европа блокирана, други започват да поставят под въпрос уникалния подход на своята страна.
„Смятам, че хората са склонни да се вслушват в препоръките, но в този вид критична ситуация не съм сигурна, че това е достатъчно“, казва д-р Ема Франс, епидемиолог в шведския медицински университет „Каролинска”.
Тя призовава за „по-ясни инструкции“ за хората как трябва да си взаимодействат на обществени места, като магазини и фитнес зали.
Докато бизнесът за някои спира, други се надпреварват. Наблизо до пълните барове на улица Мариаторгет, популярната бръснарница на Honest Al's не може да се справи с наплива, въпреки усилията за подобряване на безопасността, чрез въвеждане на номера и предварително записване.

"Съпругата ми също има собствена компания, така че ние до голяма степен зависим от себе си. Бизнесът е лош. Все още имам сметки за плащане. Ще трябва да се обадим на банките", казва собственикът на Al Mocika.
Той очаква промяна и блокиране на Швеция подобно на други държава, нещо което длъжностните лица не са изключили, че може да стане в бъдеще.
Д-р Ема Франс казва, че историята ще прецени кои политици и учени в цяла Европа са взели най-добрите мерки. „Никой наистина не знае кои мерки ще бъдат най-ефективни“, казва тя. „Радвам, че не съм този, който трябва да взема тези решения“.

Брифингите на НОЩ спряха. Каква е оценката ви за тях?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up