Сряда, Септември 23, 2020
Как Тайван се справи с коронавируса?

Новият коронавирус сякаш подмина 23-милионния Тайван, въпреки че островът се намира много близо до епицентъра на бедствието и поради това още през януари се прогнозираше, че Тайван ще е особено силно засегнат. И докато заразените в Китай вече са над 80 000, в Тайван техният брой остава под 50. Да, под 50! 
Когато се появяват първите съобщения за коронавирус, започва и размяна на данни с Китай. Страната се вслушва в предупреждението на съседа, и още през декември започва да проследява пътниците, идващи от Ухан.

Дори преди да бъде идентифициран КОВИД-19, когато Китай говори само за нов вид пневмония, което едва ли е лесно – на седмица между Ухан и Тайпе има 12 полета.
В първите пет седмици се издават 124 заповеди – от предупреждения и забрани за пътувания, до намиране на средства за купуване на 4 милиона маски дневно. Извършва се интеграция на системата за национално здраво осигуряване с базата данни на митниците и тази с миграционните власти. Така всеки един жител на Тайван може да бъде проследен и пратен в изолация, ако трябва. Тези, които идват от рискови зони пък получават SMS, с който минават по-бързо граничните проверки, за да могат по-бързо да се самоизолират.
В средата на януари, тайван изпраща екип от специалисти в Ухан. „Нашите експерти видяха, че ситуацията не е оптимистична“, заяви Колас Ютака – представител на правителството пред NBC. На 26 януари Тайван стана първата страна, забранила полетите от Ухан.

По същото време е забранен износът на маски и е въведена максимална цена от 31 стотинки на маска. До края на февруари правителството е раздало 6.5 млн. маски на училищата и занималните, плюс 84 000 литра дезинфекциращ гел за ръце и 25 000 дистанционни термометъра.
През цялото това време се правят тестове и то не само по веднъж. Хората, били в рискови зони, се тестват отново след седмица и после пак. Кой ги плаща? Държавата. „Тестът е безплатен за пациента. Ако трябва да се изолирате, ние плащаме всичко – храната, престоят, медицинската грижа. Тоест, никой няма да избегне да отиде на лекар, защото го е страх, че няма да може да си плати. И се постарахме това послание да стигне до всички. Когато информацията е прозрачна, когато хората са наясно, тях не ги е страх“, добавя Ютака.
Сега в страната няма нови инфекции, предадени от човек на човек. Заради епидемията в останалия свят, се прибират заразени хора. В събота техният брой бе 18. Всички се поставят под 14-дневна карантина.
Източници: dw.com, flashnews.bg

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up