Неделя, Април 05, 2020
Националният план за действие при пандемия от грип определя рисковите професии, мерките и отговорностите

България има Национален план за действие при пандемия от грип. Създаден отдавна, неактуализиран, но в сила и безсрочен. Очаквало се е да бъде обновяван всяка година, но не е, затова данните и статистиките в него не са точни, общите принципи са. Този план е изготвен в съответствие с актуалните препоръки на ЕС и Глобалната програма на СЗО за надзор и контрол на грипа и капацитета на българското здравеопазване в настоящия момент и подлежи на периодично оценяване и актуализиране, но има за цел да създаде до колкото е възможно предварителен план за действие и организация при евентуална пандемия.


Министърът на здравеопазване сам се позова на него, след среща в ЕС на 06.03.2020г.
“България разполага с национален пандемичен план, който надгражда необходимите мерки според тежестта на епидемията и степента на опасност за общественото здраве. Прилаганите мерки се съобразяват изцяло с препоръките на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC)“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в рамките на изказването си по време на днешния извънреден Съвет на здравните министри в Брюксел….“ 


Планът предвижда къде и как би могла да възникне следващата пандемия, с уговорката :
„ Трябва да се има предвид, че нито мащабите, нито тежестта на една бъдеща пандемия могат да бъдат определени предварително, както е неизвестно и каква ще бъде характеристиката на пандемичния вирус, или кога може да се очаква появата му.“ . Прогнозите, обаче до голяма степен са точни.
По- важното е, че този план определя рисковите професии в ситуация на пандемия, както в болничната, така и в извънболничната и спешната помощ, социалните дейности, транспорта и други.
Уточнени са задълженията на държавата по отношение на подсигуряване населението и болниците с предпазни средства, медикаменти, имуностимулатори, както  и задълженията на самите болници. 
В планът също така са посочени всички отговорни институции за изпълнението в отделните му части, болниците, които трябва да са на разположение в такава ситуация и мерките, които трябва да се предприемат пи възникване на пандемия от грип с оглед спиране разпространението на заразата.
Планът е държавна стратегия, за хипотетична ситуация, близка до тази, до която се намираме днес. Националният план на Република България за готовност за грипна пандемия се намира в раздел стратегически документи на интернет портала за обществени консултации на Министерския съвет и може да бъде прочетен от този линк.

Одобрявате ли заповедта да се носят маски?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up