Събота, Януари 23, 2021
Уроци от Южна Корея: Бързи, лесни тестове и мониторинг

Повече от 8 800 души по света са починали от COVID-19 и страните прибягват до драконовски мерки от затваряне на граници до изолиране в дома, за да се опитат да ограничат разпространението му.

В Южна Корея, която беше с най-лошото огнище на епидемията извън Китай изглежда, че животът продължава почти нормално.
Десетки се редят в аптеките, за да купуват своите маски за лице всяка седмица, мнозина работят от вкъщи, но предприятията продължават да работят и градовете не са блокирани.

 

Нещо повече, Южна Корея има една от най-ниските нива на починали от COVID-19 в света, под 1%.

"Южна Корея наистина се отличи с това, че можа да открие цялата необходима информация и да се бори с вируса", казва Хванг Сеунг-сик, епидемиолог и професор от Националния университет в Сеул. "Направихме всичко възможно да натрупаме ресурси и работихме усилено, за да тестваме хора и да провеждаме карантина.”

Ранно действие и бързо ограничаване

Коронавирусната инфекция в Южна Корея е урок за ранно действие и бързо ограничаване. 

Преди месец, на 18 февруари, е поставена диагноза на 31-вия пациент със COVID-19 – жена, която скоро стана известна като "супер разпространителя на страната".
Това е жена на средна възраст, която участва в масови събирания в религиозна група, наречена Църквата на Исус Шинчонджи. Тя предава вируса на други членове на църквата, както и на други, неподозиращи жители на югоизточния град Дегу.

Вследствие случаите на коронавирус в Южна Корея се умножиават 180 пъти в рамките на две седмици. В пика на епидемията, медиците диагностицират повече от 900 нови случая на ден, което прави Южна Корея второто най-голямо огнище в света след Китай.
Сега този темп на растеж значително се е абавил и дори се говори, че епидемията може да е достигнала своя връх.

"Наистина успяхме да намалим броя на нови потвърдени случаи до по-малко от 100 на ден. Това е голямо постижение, но все още не можем да празнуваме", каза Хванг. "Това може да бъде оптична илюзия, която ни заблуждава да вярваме, че епидемията е приключила - илюзия, причинена от разликата с бързо нарастващия брой заразени по-рано в Дегу."

Повече от 8 500 души са диагностицирани с коронавирус в Южна Корея към 19 март, а починалите са 67.

Междувременно в останалия свят вирусът бушува: близо 3 000 души са починали в Италия, заедно с 1,135 в Иран и 638 в Испания, според университета Джонс Хопкинс, който проследява пандемията. Американските жертви вече изпревариха тези в Южна Корея. В Китай, където вирусът е открит за първи път в края на миналата година, починалите са повече от 3200.
Въпреки това, лекарите предупреждават Правителството в Сеул, да не бъде прекалено уверено.

„Трудно е да се каже, че имаме пълен контрол върху коронавируас“, казва Ро Кюн-хо, лекар, който работи в отделението по лабораторна медицина в болница в Илсан. "Тъй като Корея е страна с висока гъстота на населението, има голяма вероятност коронавирусът да се върне с висока сила на разпространение."

Миналата седмица имаше нов ръст на случаи около кол център в Сеул, преобръщайки 11-дневната тенденция на намаляване на броя на заразените.

В четвъртък се появи ново огнище в старчески дом в Дегу, който приключва серия от четири дни, в които ежедневния брой на заразените е под 100.

Масово тестване

Успехът на Южна Корея в борбата с епидемията получи похвали от цял свят.

Когато китайските учени за първи път публикуват генетичния код на вируса COVID-19, най-малко четири южнокорейски фирми, заедно с правителството веднага започнаха да разработват и складират комплекти от тестове - много преди страната да е регистрирала първото си огнище.

По времето, когато нещата се влошиха, страната вече имаше възможността да тества повече от 10 000 души на ден, включително в импровизирани центрове за тестване и новоразкрити кабинети за консултации в болниците.

Всеки, който има мобилен телефон в страната, също получава предупреждения за близките огнища на инфекция, така че гражданите да могат да избегнат райони, където вирусът е активен.

Правителството на Южна Корея създаде GPS-приложение с възможност за наблюдение на хората, които са под карантина, което включва аларма, ако тръгнат на открито. От влизащите в страната, също се иска да регистрират симптомите си в държавно спонсорирано приложение.

Така, за разлика от други страни, Южна Корея успя да овладее огнищата на епидемия, без да блокира градове или да забрани пътуванията. Терминът „социално дистанциране“ възниква с кампанията на Президента на Южна Корея срещу вируса.

"Тъй като Корея има възможността да взема проби и да тества по-бързо, отколкото в други страни, нямаше причина да прави това, което правят другите - да блокира населението," каза Ро.

"Методът за блокиране на определени райони и спиране на движението е това, което хората са правили през Средновековието, когато са се борили с Черната смърт - чумата. Това е било така, защото не са знаели какво причинява инфекцията по това време и как се разпространява болестта. "

Поне 15 южнокорейски фирми се състезават да разработват ваксини и други видове лечение за COVID-19. Някои се опитват да разработят комплекти за тестване, който хората да използват у дома, а други вече са в средата на клиничните изпитвания.

Хван смята, че едва през втората половина на 2021 г. ваксината ще стане достъпна за обществеността. "Трябва да продължим да се фокусираме върху нашата борба с тази криза дотогава", каза той.
Източник: Al Jazeera

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?

Log in or Sign up