Вторник, Октомври 27, 2020
Хората се нуждаят от информация и подкрепа, не от репресии

Не съм съгласен с въвеждането на извънредно положение, което послужи да се предприемат мерки за репресии към хората. Смятам, че противоепидемичните мерки могат да бъдат приложени и без репресии. В момент на трудност, хората се нуждаят от подкрепа, а не от преследване, глоби и затвор.

Среднощното обявяване на извънредно положение успя в едно – предизвика масова паника и всички се втурнаха да се запасят с храна и стоки от първа необходимост. Тази реакция можеше да се предвиди. Струпването на хиляди в магазините ще доведе до пик на епидемията след 14 дни. И това може да се предвиди.

 

Имаме Национален кризисен(оперативен) щаб, но и до сега няма изработен план за действие. Решенията се вземат ад-хок и често се променят. Вчера въведоха ограничения, които три пъти измениха за един ден, а накрая ги поясняваха устно.
Миналата седмица шефът на щаба ни казваше, че грип тип „Б” е по-опасен от коронавируса, а вчера, че коронавирусът е „епидемия с невиждана ярост, която заплашва физическото оцеляване на човечеството”.
Взетите вчера мерки не давали резултат, главно, защото българите били „лекомислени и безотговорни” и за това трябвало да се приложат още по-крути мерки. А дали липсата на резултат, не е защото мерките са неадекватни?

Предлага се разширяване на забраните и ограниченията. Премиерът подкрепя, осигурена е подкрепата и на Президента, а утре Народното събрание ще ги гласува. Ще се забрани всяка стопанска дейност, освен за продажба на храни, лекарства и бензин, както и забрана за свободно придвижване. Въведоха се глоби и дори затвор за нарушителите на режима. После какво: дефицити, спекула, улични банди? Дори и цялото население да се инфектира, пораженията и жертвите няма да са толкова, колкото ще са от спирането на стопанската дейност.

Имаме нужда не от заплахи, а от достоверна информация. Кога е началото на епидемията?Колко реално са заразени с коронавирус? Ако наистина са 30-40 души, защо затварят цялата държава? Ако са много повече, защо се крие такава информация? Ако не знаят колко са, защо не положат усилия да разберат и тогава да прилагат репресии?

Имаме нужда да знаем кой от нас е инфектиран и кой не. Как иначе да предпазим близките и колегите си? Това не може да стане с по 20-30 теста на ден в три града на страната. Всеки желаещ да се изследва има право на това и Правителството е длъжно да му осигури такава възможност.

Тестовете коронавирус са още по-важни за медиците. От къде да знаят кой от хилядите болни, преглеждани всеки ден е инфектиран и кой не? Всички болниците се нуждаят от тестове и Правителството е длъжно да ги осигури.
Болниците се нуждаят от предпазни средства. Те не са им предоставени, но няма от къде да ги купят.
Не трябваше да се забраняват операции и ваксинации, защото хората умират и от други болести. В следващия месец на всички медици ще се наложи да работят с инфектирани с коронавирус пациенти. Ако сега Правителството не ги подкрепи, в разгара на епидемията няма да има кой да лекува. тези проблеми не се решават с даване на по 1000 лева на калпак на част от персонала на три болници.

Самотните възрастни хора, тези в старческите домове и хосписите са най-уязвими, за инфекцията. Какви са мерките за подкрепа? Къде е тук Правителството и Националния кризисен(оперативен) щаб да организира общинските администрации, социалните служби, да осигури средствата, необходими за допълнителните разходи? Могат ли репресиите да заменят грижата?

Хората не са дебили и добре си дават сметка за опасностите и рисковете. Достатъчно уплашени са, че да бъда плашени допълнително с телевизионните проповеди, сутрин, обед и вечер. Хората са достатъчно отговорни, че да се налага поредния управник да ги „дисциплинира”. Те се нуждаят от подкрепа.

Д-р Стойчо Кацаров

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Insider · преди 7 месеца
    Като видях на снимката трима генерали, осъзнах че ни управлява хунта а не демократичноизбрани хора.
    Никога повече шапкари на власт!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up