Събота, Януари 23, 2021
Грип А, грип Б  и COVID-19

Има четири вида грипни вируси: A, B, C и D. Човешките грипни вируси A и B причиняват сезонни болести (грипния сезон) почти всяка зима в целия свят. Грипните вируси А са единствените грипни вируси, за които се знае, че причиняват грипна пандемия, т.е. глобални епидемии от грипна болест. Пандемия може да възникне, когато се появи нов и много различен вирус на грип А, който  заразява  и  се разпространява ефективно между хората. Инфекциите от грип тип С обикновено причиняват леко заболяване и не се смята, че причиняват епидемии от грип при хора. Вирусите на грип D засягат предимно животни и не е известно да заразяват или причиняват заболявания при хората.

Вирусите на грип А са разделени на подтипове на базата на два протеина на повърхността на вируса: хемаглутинин (Н) и невраминидаза (N). Въпреки че има потенциално 198 различни комбинации от подтип на грип А, в природата са открити само 131 подтипа. Настоящите подтипове на грипни вируси А, които обичайно циркулират при хората, включват: A (H1N1) и A (H3N2). В момента циркулиращите вируси на грип A (H1N1) са свързани с пандемичния вирус H1N1 2009, който се появи през пролетта на 2009 г. и предизвика грипна пандемия От всички грипни вируси, които обичайно циркулират и причиняват заболяване при хората, вирусите на грип А (H3N2) са склонни да се променят по-бързо, както генетично, така и антигенно. Вирусите на грип A (H3N2) през последните години са образували много отделни, генетично различни щамове, които продължават да се разпространяват.


Грипните вируси В не са разделени на подтипове, но вместо това са допълнително класифицирани в две линии: B / Yamagata и B / Victoria. Вирусите тип В за разлика от тези тип А се разпространяват само между хора. Грипните вируси В обикновено се променят по-бавно по отношение на генетичните и антигенните си свойства, отколкото грипните вируси А, особено в сравнение свирусите на грип А (H3N2). Данните за наблюдение на грипа от последните години показват съвместна циркулация на грипни вируси от двете линии в Съединените щати и по целия свят. Въпреки това, делът на вирусите на грип В от всяка линия, която циркулира, може да варира в зависимост от географското местоположение.
Общи симптоми на грип
Грипът (грипът) може да причини леко до тежко заболяване, а понякога може да доведе до смърт. Симптомите са : треска или усещане за треска / втрисане, кашлица, възпалено гърло, хрема или запушен нос, мускулни или телесни болки, главоболие, умора (умора), някои хора могат да имат повръщане и диария, въпреки че това е по-често при деца, отколкото при възрастни.

Грипни усложнения
Повечето хора, които се разболеят от грип, ще се възстановят след няколко дни до по-малко от две седмици, но някои хора ще развият усложнения (като пневмония) в резултат на грип, някои от които могат да бъдат животозастрашаващи и да доведат до смърт.
Синусните и ушните инфекции са примери за умерени усложнения от грип, докато пневмонията е сериозно усложнение от грип.


Kоронавирус
Коронавирусите (CoV) са голямо семейство от вируси, които причиняват заболявания, вариращи от обикновената настинка до по-тежки заболявания, като респираторен синдром на Близкия изток (MERS-CoV) и тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV) . Коронавирусите са зоонотични, което означава, че се предават между животни и хора. Подробни разследвания установяват, че SARS-CoV се предава от котки на хора, а MERS-CoV от камили към хора. Съществуват няколко известни коронавируси, които циркулират при животни, но все още не са заразили хората.
COVID-19 е инфекциозното заболяване, причинено от най-скоро открития коронавирус. Този нов вирус и болест бяха неизвестни преди началото на епидемията в Ухан, Китай, през декември 2019 г.
Най-честите симптоми на COVID-19 са висока температура, умора и суха кашлица. Някои пациенти могат да имат болки, запушен нос, хрема, болки в гърлото или диария. Тези симптоми обикновено са леки и започват постепенно. Някои хора се заразяват, но не развиват никакви симптоми и се чувстват добре. Повечето хора (около 80%) се възстановяват от болестта, без да се нуждаят от специално лечение. Около 1 от всеки 6 души, който се разболява от COVID-19, се разболява сериозно и развива затруднено дишане. Възрастните хора и тези с основни медицински проблеми като високо кръвно налягане, сърдечни проблеми или диабет са по-склонни да развият сериозни заболявания. Хората с треска, кашлица и затруднено дишане трябва да потърсят лекарска помощ.
Вирусът, който причинява COVID-19 и този, който причинява тежък остър респираторен синдром (SARS), са свързани помежду си генетично, но те са различни. SARS е по-смъртоносен, но много по-малко заразен от COVID-19. От 2003 г. досега по света нямаогнища на SARS.


У нас все още няма регистриран случай на covid 19. В областите, където вчера по препоръка на Министерство на здравеопазването беше обявена грипна ваканция РЗИ регистрират следната заболяемост. За периода 24.02.2020г. – 01.03. 2020г. са регистрирани 1216 случая на остри респираторни заболявания и грип в София, 1255 през предходната седмица. За сравнение през същия период миналата година за били регистрирани повече случаи – 1718. В Бургас Районната здравна инспекция е регистрирала 469 случая на Остри респираторни заболявания, за същия период на миналата година случаите да 195. През изминалата седмица са регистрирани 151 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип в Шумен, срещу 86 за предходната седмица. В Перник през последния отчетен период  до1 март са регистрирани 124 заболели от грип. Тези данни не отговарят на въпроса, защо и въз основа на какво се наложи препоръката на грипна ваканция в тези области, след като очевидно няма място за притеснение. 

Тестовете за грип, които следват да определят точният вид на вируса  също така ще покажат дали изобщо даден пациент изобщо е болен от грип, в този смисъл да се тестват за коронавирус, хора, които са дали положителни проби за грип А или грип В е безпредметен, освен ако не се смята, че може да има едновременно заболяване, но  подобно твърдение е силно хипотетично. 

 

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?

 

 

Log in or Sign up