Понеделник, Ноември 23, 2020
доц. Михаил Околийски: Сезонният грип води до много повече жертви отколкото по-редките вируси

 

Извънредният комитет на Световната здравна организация заседава и днес по въпроса за новите факти около китайския коронавирус, чиито жертви се увеличават.
„Не мисля, че има каквото и да било място за паника, защото подобно извънредно положение за общественото здраве, което би могло да се обяви,

ще бъде обявено за пети път в последното десетилетие, заяви пред БНР доц. Михаил Околийски, експерт от Офиса на СЗО в България.
В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ той припомни, че това се е случвало и със свинския грип, и с ебола, със зика, с полиомиелита в Пакистан.
„Когато има адекватни мерки на терен, рискът се ограничава и щетите се свеждат до минимум“, отбеляза доц. Околийски.
Всяко правителство инвестира в това да диагностицира и да взема възможно по-бързо мерки. В България това също се случва, има добра реакция при рискови ситуации“, посочи доц. Околийски.
„Често забравяме, че даже сезонният грип, който навлезе вече в България, води до много жертви, даже много повече отколкото тези по-редки, по-екзотични, мутирали, да кажем, вируси“, каза още експертът.
У нас вече са взети мерки по повод опасността от новият китайски вирус. Дадени са инструкции на летищата и РЗИ как да подхождат. Важно е и всеки да вземе лични мерки. Повишена хигиена, носене на маски при струпване на големи групи от хора и тн. Тези съвети са насочени най-вече към тези, на които им предстои да пътуват. – каза още доц. Околийски пред БНР

 

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up