Понеделник, Юли 06, 2020
Проф. Галина Чакалова: Над 60% от рака на маточната шийка у нас се открива в трети и четвърти стадий

 

Фактите около заболеваемостта и смъртността от рак на маточната шийка у нас са силно притеснителни и това налага усилена работа на всички нива, за да бъдат преодолени пасивността, предразсъдъците и страховете, свързани с това заболяване, което е абсолютно предотвратимо. Това заяви водещият наш специалист проф. Галина Чакалова, председател на Българското дружество по онкогинекология при откриването на Седмицата за превенция на рака на маточната шийка, което се състоя днес във фоайето на Народното събрание. Събитието e под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването и е 13-то издание на проявата, която се провежда у нас от 2008 г. насам.


Всяка година от този вид рак у нас заболяват 1200 жени, 700 са починалите по тази причина и този брой бележи съществен ръст през последните години, сочат данните на експертите.
„Няма страна в Европа, която да е с толкова лоши показатели като България. Тенденцията е към затвърждаване на късната диагноза на заболяването, като над 60% от случаите се диагностицират в трети и четвърти стадий. Има обаче и още една лоша новина – заболяването се подмладява, вече не са единици случаите на млади жени, на възраст 20-25 години, при които се поставя тази диагноза“, каза проф. Чакалова. По нейните думи специалистите констатират и друга тенденция – към тотално пренебрегване на профилактичните гинекологични прегледи с цитонамазка. „Едни и същи жени редовно се преглеждат и проявяват отговорност към здравето си, но по-голямата част изобщо не го правят“, коментира тя. Според нея е важно да се активизират усилията в училище, като се даде възможност и на вече навършилите пълнолетие девойки сами да правят избора си и да се ваксинират в рамките на Националната програма за превенция, която действа у нас вече 7 години и предоставя възможност за безплатно ваксиниране на момичетата, навършили 12 и 13 години.
Притеснения от лошите резултати в страната ни изрази и председателят на Дружеството по превантивна медицина доц. Валери Цеков. По неговите дума ваксинационният обхват у нас е около 10%, докато заложените в програмата параметри са 70% обхват. „Има страни, като Австралия, където обхватът надхвърля 75% и вече се говори за изкореняване на заболяването, подобен е и обхватът в Англия и Шотландия. У нас обаче тъжният факт е, че за последните 30 години смъртността от рак на маточната шийка се е увеличила 3 пъти“, каза доц. Цеков.
За повече организираност и настъпателни действия призова и зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова. Тя бе категорична, че е важно да се мисли за повече стимули към общопрактикуващите лекари, педиатрите в доболничната помощ и специалистите акушер-гинеколози.

Източник: zdrave.net

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up