Сряда, Септември 23, 2020
Два случая на Чума са диагностицирани в Китай

 

Двама души в Китай са диагностицирани с чума, което предизвика паника относно потенциалното разпространение на силно инфекциозната и фатална болест. 
Пневмоничната чума е един от трите вида инфекциозно заболяване, известно като чума, причинени от една и съща бактерия, Yersinia pestis. Болестта се характеризира с висока треска и задух, и е с тясно свързаната с добре познатата бубонна чума.
Миналия месец властите в Китай заявиха, че ще засилят карантинните мерки за предотвратяване на навлизането на чума в страната, след като Мадагаскар беше поразен от бързо разрастваща се огнище на болестта. Не е ясно кога случаите са били открити за първи път в Китай, но жителите питат защо на властите им отне толкова време да диагностицират и разкрият проблема.


Според властите двамата заразени са от вътрешна Монголия, слабо населен регион на северен Китай. Те са потърсили лечение във вторник в болница в пекинския квартал Чаоян, където им е била поставена диагноза пневмонична чума. Китайският център за контрол и превенция на заболяванията заяви на сайта на микроблогинг Weibo, че няма нужда жителите на Пекин да изпадат в паника и че рисковете от по-нататъшно предаване са "изключително ниски."
Ли Джифенг, лекар в пекинската болница Чаоян, където двамата са потърсили лечение, написа на платформата за социални медии WeChat, че пациентите вероятно са били болни още на 3 ноември. Д-р Ли разказва, прегледал мъж на средна възраст, който има треска и се оплаква от затруднено дишане в продължение на 10 дни. Той бил потърсил лечение в болницата във Вътрешна Монголия, но състоянието му не се подобрило. Съпругата му също е развила треска и дихателни проблеми.
Този пост вече е изтрит, д-р Ли не можа да бъде открита за коментар. Пекинската болница Чаоян също отказва да коментира.
Във вторник китайските власти са цензурирали онлайн новините за да „блокират и контролират“ дискусии, свързани с чумата, съгласно директива, видяна от The New York Times.
Интернет потребители обвиниха правителството, че не оповестява информация, а болестта убива дори по-бързо от по-разпространената бубонна форма. Китайските власти имат история с прикриването и късното съобщаване за инфекциозни огнища, което провокира мнителност у хората.
Ако не се лекува, пневмоничната чума винаги е фатална, според Световната здравна организация. Но процентите на възстановяване са високи, ако бъдат открити и лекувани с антибиотици, в рамките на 24 часа от появата на симптомите, съобщи агенцията. Според китайската здравна комисия в страната от чумата са загинали шест души от 2014 г. Най-новият случай е регистриран в началото на тази година.
Длъжностните лица предупреждават хората да избягват да пътуват до заразени райони и да контактуват с гризачи.
Източник: The New York Times.

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up