Неделя, Януари 17, 2021
Препоръките на СЗО за грипната епидемия

Единственото сигурно за сезона на грипа е, че той ще настъпи. Обстоятелства, като кога ще започне или колко тежко ще протече, се променят толкова често, колкото самите грипни вируси.

Докато страните подготвят своите здравни системи, включително болници и клиники, за годишната епидемия, всички ние можем да предприемем стъпки, за да бъдем готови и да помогнем за спиране на разпространението на инфекцията. Ето 3 стъпки, които трябва да напарвим:

1. Ваксинирайте се
Всеки може да се възползва от ваксинация срещу грип, но е особено важно, ако сте в група с висок риск. СЗО препоръчва ваксиниране на възрастни хора, бременни жени, деца под 5 години и хора с основно здравословно състояние, като астма или диабет. Ако любим човек попада в една от тези категории, насърчете ги да получат ваксината.

 

2. Пазете другите, когато кашляте и кихате
Кашлиците и кихането разпространяват микробите, които причиняват грип. Покрийте устата си, когато кашляте или кихате с ръка или тъкан. Не забравяйте да изхвърлите всякакви тъкани, преди да измиете ръцете си със сапун и вода.

3. Пазете ръцете си чисти
Редовното миене на ръцете през целия ден може да ви помогне да се предпазите от грип и други микроби.

И ако имате грип ...
Ако имате грип, не забравяйте, че болничните спешни отделения са само за сериозни случаи. Ако имате симптоми като температура, болки в гърлото, кашлица и кихане, отидете вкъщи и почивайте, за да не заразявате другите. Стойте на топло и пийте много течности. Можете също да се свържете с личния лекар, за да потърсите съвет относно вашите симптоми.

Грипът никога не е приятно изживяване, но за повечето хора симптомите ще се подобрят в течение на няколко дни, без да е необходимо да посещавате лекар. Ако обаче сте във високорискова група, препоръчително е да се свържете с Вашия лекар рано, тъй като е възможно да Ви предпишат антивирусно лечение.

Никога не приемайте антибиотици, освен ако не са ви предписани. Антибиотиците не действат срещу вируси, включително грип. Въпреки това, всяка година антибиотиците се използват неправилно при грип, без полза.

Злоупотребата или прекомерната употреба на антибиотици е основният двигател на антимикробната резистентност, което също е сериозна заплаха. Това се случва, когато бактериите станат резистентни към антибиотици и означава, че всеки, където и да е, може да получи нелечима инфекция - дори от на пръв поглед леки наранявания.

Ще се ваксинирате ли за Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up