Сряда, Септември 23, 2020
Конфликти в семейството са най-честите мотиви за самоубийство

Всяко самоубийство има траен трагичен ефект върху цялото семейство. Половината от глобалните самоубийства се случват преди навършването на 45 години, 90% подрастващите решили да сложат край на живота си са от страни с нисък и среден доход. Това са само част от данни представени на състоялата се по-рано днес пресконференцията по повод денят на психичното здраве. Тази година той се провежда под надслов „40 секунди за действие“ и посветен на превенцията на самоубийствата.
Трите основни рискови фактора, които могат да доведат до самонараняване са проблеми на психичното здраве, хронична болка или болест, на второ място са различните зависимости като например алкохол и наркотици, а третото място е за хора изложени на дискриминация – мигранти, бежанци и др.

Статистиката в България показва, че през последният десет годишен период самоубийствата намаляват. През 2018г. 7 от всеки 100 хил. българи са се самоубили, а 33 са направили опит за това. Най-честите причини са депресия, зависимости и шизофрения, тоест проблемите на психичното здраве обхващат 2/3 от причините за самоубийства. Тези показатели са една от основните причини да бъдат разработени различни обучителни програми за специалисти в училищата, за ранно разпознаване на психичните разстройства и предотвратяване на самоубийствата.
На първо място от мотивите за прекратяване на живота са проблеми в семейството, по- точно конфликти между съпрузи, следващите две позиции са за психичните разстройства и конфликти с родителите. Финансовите мотиви и загубата на работа заемат последни места в тази класация. В глобален план най-много хора са се самоубили с пестициди – 20 % от всички.
В последните години се работи доста по превенция на самоубийствата у нас. През 2019г. е проведено 3 дневно онлайн обучение на лични лекари и други специалисти за ранно разпознаване на психичните разстройства, с цел да бъдат избегнати по-нататъшните тежки последици, съобщиха от Националния център по обществено здраве и анализи.
Доцент Михаил Околийски от офиса на СЗО за България не пропусна да отбележи окаяното състояние на психиатричната помощ у нас. Според доклада Европейската психиатрична асоциация (ЕПА) само 1,2% от бюджета за здраве се разпределя за психично здраве или около пет пъти по-малко от препоръчителното.
Като сериозен пропуск в държавната политика се очерта и липсата на обучение по здравни въпроси в училищата. Самоубийствата са на второ място сред причините за смърт при младежите, а липсата на такова обучение ги лишава от възможността да бъдат подготвени навреме за кризите в живота - подчертаха още специалистите.
Източник: БТА
Магдалена Василева

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up