Сряда, Август 12, 2020
Повече от хиляда са засегнати от непознато белодробно заболяване в САЩ

Здравните власти търсят причината в течностите за електронни цигари.
Центърът за контрол и превенция на заболяванията е Съединените щати докладва за нови 275 случая, само през последната седмица. Общото между всички 1080 заболели, е че са използвали елекронни цигари. Болестта не е заразна, затова здравните служби смятат, че най вероятно се касае за химическо поразяване на белия дроб. Макар че се изследват продукти от 18 държави, все още не е потвърдено категорично, че причината е именно в електронните цигари.
Какво се знае за болестта :

Засегнати са предимно мъже ( 70%). Средната възраст на заболелите 23 години, но тя варира между 13г. и 75г, само 19% от заболелите са на възраст над 35г. Средната възраст на починалите е 49г., всичките са имали и други заболявания на белия дроб.
Всички пациенти споделят, че в етап от живота си са използвали електронни цигари, повече от 50% от тях през последните 3 месеца.
78% от пациентите са използвали продукти съдържащи THC (Тетрахидроканабинол), затова последните предположения са, че епидемията е свързана именно с него. За сега обаче, нито ТНС, нито което и да е друго вещество съдържащо се в електронните цигари може да се обвърже категорично със всички случаи на заболяемост.
При някои пациенти симптомите (кашлица, задух, болка в гърдите, гадене, повръщане, диария, треска, умора коремни болки. ) се развиват за няколко дни, но при други в продължение на няколко седмици. Близо половината от болните са приемали антибиотици преди да постъпят в болница, но не са се повлияли от лекарствата. След хоспитализация лечението продължава около 6 дни, повечето от пациентите се повлияват добре от стероиди. Все още не е ясно дали от заболяването ще има трайни последствия.
Електронните цигари работят на един същ принцип – чрез нагряване на течността се получава аерозол, който потребителите вдишват. Течността съдържа никотин, тетрахидроканабинол (THC) и канабиноид (CBD) масла, както и други вещества и добавки. Именно различните вариации на съдържание, както и изключително динамичният пазар са едни от основните фактори, които затрудняват разследването на здравните власти. То се усложнява допълнително и от противоречивите медицински доклади за това какво всъщност се случва с белия дроб на пациентите.
Центърът за контрол и превенция на заболяванията, Агенцията за контрол на храните и лекарствата както и други здравни организации в САЩ, които работят по случая, препоръчват, хората да се въздържат от употреба на електронни цигари, особено от такива с несигурен произход, докато всичко около заболяването да не бъде изяснено.
Източници: Associated Press, Център за контрол и превенция на заболяванията САЩ 

Одобрявате ли смяната на здравния министър?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up