Петък, Август 23, 2019

Ситуацията с разпространението на африканската чума по прасетата може да стане трагична. Това заяви заместник-министърът на земеделието Янко Иванов.

По думите му или държата ще ликвидира заразата, или тя ще ликвидира свиневъдството в България, друга алтернатива няма.

„Трябва да си дадем сметка, че всичките мерки, които налагаме са непопулярни и принудителни, но са правилни. Година, след появата на заразата, все още има хора, които се съмняват, че има чума в България и ние така си избиваме животните“, коментира г-н Иванов.

Експертът от земеделското министерство поясни, че заразата не е опасна за хората, но тя е опасна дотолкова, че може да се разпространи чрез кухненските, кланични и всякакви други отпадъци още по-нашироко.

„Бавно и полека тя ще си вземе всичките прасета, въпросът е да не се удължава това време. Защо да чакаме една година, за да гледаме как умират, вместо да унищожим, дезинфекцираме и да може 40 дни след последната дезинфекция да се репопулира фермата“, каза още той.

chuma

 

 

 

 

 

 

Иванов уточни, че в незасегнатите от заразата райони на страната се извършва наблюдение, за да могат да се вземат бързи мерки. По думите му, животните се загробват по международно утвърден стандарт, така че да не се разпространява африканската чума.

„Транспортирането от инфектираното място до друго, създава предпоставка за разпространение на заразата“, заяви Иванов и допълни, че умъртвяването на прасета със сух лед е позволено.

zaraza

 

 

 

 

 

 

„Покриването с пяна не е описано в нормативните документи, то е позволено в Холандия. Няма нарушаване, просто не е дописано като методика, това не е библията, в която не можем да добавим никоя дума. Пропуск е, но не говорим за нехуманен начин“, добави той.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: бтв

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up