Петък, Август 23, 2019

Бум на варицела в София и Варна се отчита в началото на месец юли. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи, за седмицата от 1 до 7 юли са регистрирани 110 случая на заразени в столицата, а във Варна случаите на заболели са 43.
"Спрямо миналата година имаме ръст на болните, регистрираните случаи са над 21 800", каза в студиото на "България сутрин" шефът на Детското отделение на Инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров. 
По думите му причините за липса на ваксина у нас са бюрократични. Трябвало да се промени европейско изискване - ваксината да се пререгистрира, което обаче струвало скъпо. 
"Това може да стане с политическо решение", обясни доц. Мангъров.

"Държавата трябва да урегулира случващото се. Да бъдат убедени онези, които не се ваксинират, че е нужно. Всеки заболял застрашава околните", коментира още той пред Bulgaria ON AIR.
екарят допълни, че ваксината за варицела е създадена през 70-те години и няма особени странични действия. При всяка ваксина имало частични неуспехи, но конкретно при тази процентът успеваемост бил над 95. 
При варицелата се заразяват около 90% от контактните с болен, които нямат изграден специфичен имунитет. Хората от всички възрасти, и от двата пола, са засегнати с еднаква честота. Най-засегнати са децата от 5 до 9-годишна възраст, които представляват около половината от случаите.
Цялото интервю на доц. Мангъров вижте във видеото:

Заболяването е една от най-често срещаните вирусни инфекции в детската възраст. При отсъствие на ваксинация статистиката показва, че 50-75% от случаите на заразени са деца до 6-годишна възраст, а 89-95% са преболедували от инфекцията до 12-годишна възраст. З аболяването протича сравнително леко у деца. При възрастните заболяването може да протече много тежко, регистрирани са включително и смъртни случаи. Под голям риск са хора с хронични заболявания и нарушения в имунитета.
Ваксината срещу варицела е създадена през 1974 г. Тя представлява жива атенюирана ваксина, която в САЩ е въведена в Националната имунизационна програма през 1995 г. Ефективността ѝ е над 95%. Прилага се във всички съседни страни, включително и в Северна Македония.
Имунизацията не включена в имунизационния календар в страната ни. Ваксината дори не е регистрирана в България. Кой е отговорен за това?

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up