Сряда, Май 27, 2020

Бум на варицела в София и Варна се отчита в началото на месец юли. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи, за седмицата от 1 до 7 юли са регистрирани 110 случая на заразени в столицата, а във Варна случаите на заболели са 43.
"Спрямо миналата година имаме ръст на болните, регистрираните случаи са над 21 800", каза в студиото на "България сутрин" шефът на Детското отделение на Инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров. 
По думите му причините за липса на ваксина у нас са бюрократични. Трябвало да се промени европейско изискване - ваксината да се пререгистрира, което обаче струвало скъпо. 
"Това може да стане с политическо решение", обясни доц. Мангъров.

"Държавата трябва да урегулира случващото се. Да бъдат убедени онези, които не се ваксинират, че е нужно. Всеки заболял застрашава околните", коментира още той пред Bulgaria ON AIR.
екарят допълни, че ваксината за варицела е създадена през 70-те години и няма особени странични действия. При всяка ваксина имало частични неуспехи, но конкретно при тази процентът успеваемост бил над 95. 
При варицелата се заразяват около 90% от контактните с болен, които нямат изграден специфичен имунитет. Хората от всички възрасти, и от двата пола, са засегнати с еднаква честота. Най-засегнати са децата от 5 до 9-годишна възраст, които представляват около половината от случаите.
Цялото интервю на доц. Мангъров вижте във видеото:

Заболяването е една от най-често срещаните вирусни инфекции в детската възраст. При отсъствие на ваксинация статистиката показва, че 50-75% от случаите на заразени са деца до 6-годишна възраст, а 89-95% са преболедували от инфекцията до 12-годишна възраст. З аболяването протича сравнително леко у деца. При възрастните заболяването може да протече много тежко, регистрирани са включително и смъртни случаи. Под голям риск са хора с хронични заболявания и нарушения в имунитета.
Ваксината срещу варицела е създадена през 1974 г. Тя представлява жива атенюирана ваксина, която в САЩ е въведена в Националната имунизационна програма през 1995 г. Ефективността ѝ е над 95%. Прилага се във всички съседни страни, включително и в Северна Македония.
Имунизацията не включена в имунизационния календар в страната ни. Ваксината дори не е регистрирана в България. Кой е отговорен за това?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up