Събота, Септември 19, 2020

Депресираните хора, които слушат тъжна музика, не се опитват да се потопят в морето от тъга и негативни емоции, сочи ново проучване, публикувано в списание „Емоушън“. Напротив, тъжната музика ги успокоява, а в някои случаи дори ги развеселява, съобщава Спутник.
Проучването е проведено сред 38 студенти с диагноза депредия и 38 студенти, които не страдат от депресия.


В първия етап от изследването двете групи са били помолени да слушат музика, която според тях се приема за тъжна, като „Adagio for String” на Самюъл Барбъл и “Rakavot” от Ави Балили. След което и на двете групи им е пусната неутрална музика, с оптимистична нотка. Помолени да изберат какво биха предпочели да слушат отново, депресираните участници са били по- склонни да избират тъжната музика.
След запитване, защо предпочитат тъжна музика, повечето клинично депресирани хора са споделили, че тъжните мелодии са отпускащи за тях.


Въпреки че проучването не показва точните причини, поради които депресираните хора предпочитат ниско енергийна музика, резултатите са изненадващи за изследователите, поради причината, че сериозната музика може да бъде утешителна и подходяща, в моментите когато сме тъжни, сочи изследването.
Според психолозите предпочитанията към тъжната музика сред депресираните хора „може да отразява желанието за успокояване на емоционалното преживяване, а не на желанието да се увеличат тъжните чувства“.

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up