Понеделник, Септември 23, 2019

zdr reformЗдравното министерство публикува на електронната си страница проект за Наредба за реда и условията за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на отделни заразни болести на дихателната система. Заболяванията, включени в подзаконовия нормативен акт са: варицела, епидемичен паротит, коклюш, менингококова болест - инвазивна (менингококов менингит и сепсис), морбили, рубеола и скарлатина.

 В мотивите към проектонаредбата се посочва, че създаването на този нормативен документ се е наложило поради необходимостта от точни правила за ефективна противоепидемична работа на институциите. От здравното министерство допълват още, че заразните болести на дихателната система са едни от най-честите заболявания в детската възраст, които водят до заразяване на всички без ваксина срещу тях и по тази причина е важно да се установят единни мерки за лабораторна диагностика, профилактика и контрол.

„Предложеният проект е изготвен във връзка с необходимостта от създаване на нормативна уредба, която да определя реда и условията за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на остри заразни болести, във връзка с чл. 60, ал. 5 от Закона за здравето.
С влизането в сила на Закона за здравето бяха отменени инструктивните материали за борба с най-често разпространените заразни болести, прилагани с отменения Закон за народното здраве. Това съществено затруднява ефективното прилагане на утвърдени практики и подходи в ежедневната противоепидемична работа“, се отбелязва още в мотивите.

Новата наредба ясно дефинира две основни понятия – „противоепидемични мерки“ и „профилактични мерки“.

„Противоепидемични мерки“ са мерките спрямо болния (заразоносителя), механизма на предаване на инфекцията, контактните лица и външната среда за бързо ликвидиране на епидемичния процес.„Профилактични мерки“ са мерките за недопускане възникването на нови случаи на заразни болести чрез хигиенни мероприятия, дезинфекция, дезинсекция, дератизация и специфична имунопрофилактика.

В проекта е записано, че болните трябва да се диагностицират в лечебни заведения, а лабораторната диагностика да се извършва в три възможни, за това места - медико-диагностична лаборатория, в Националния център по заразни и паразитни болести, в регионалните здравни инспекции.

Болните от включените в наредбата заболявания следва да бъдат изолирани за домашно лечение до оздравяването им. Наблюдението на контактните на болен от заразна болест ще се извършва от общопрактикуващия лекар. Преболедувалите се приемат обратно в училище или в детска градина, след като представят медицинска бележка от лекар, че са здрави. Неболедувалите и неимунизирани лица, които са били контактни се поставят под медицинско наблюдение за 21 дни. Предлагат се и препоръки за антибиотична профиактика и ваксинопрофилактика в случаите, когато това е възможно. 

Предвидени са и специални указания за медицинските специалисти относно това как да опазят своето здраве при контакт със заразно болни. Ако медицинският специалист е бил в контакт с болен от морбили например, то той трябва да си направи изследване за наличие на протективен имунитет срещу морбили. Тази мярка ще се предприема ако няма писмени данни за проведена имунизация с 2 приема ваксина срещу морбили с интервал минимум 28 дни между тях.

При отрицателен резултат за протективен имунитет срещу морбили от серологичното изследване на медицинския специалист ще се предлага да бъде ваксиниран с една доза ваксина срещу морбили и той ще бъде отстранен от работа от 5-ия ден от първия контакт с болен от морбили до 21-ия ден след последния контакт.

Подобни препоръки са включени и по отношение на други заболявания, включени в проектонаредбата.

Компетентният контролен орган по спазване на наредбата ще бъдат регионалните здравни инспекции РЗИ като орган на държавния здравен контрол.

Проектът за новата наредба е отворен за обществено обсъждане до 23 май т.г.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up