Неделя, Септември 20, 2020

zdr reformЗдравното министерство публикува на електронната си страница проект за Наредба за реда и условията за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на отделни заразни болести на дихателната система. Заболяванията, включени в подзаконовия нормативен акт са: варицела, епидемичен паротит, коклюш, менингококова болест - инвазивна (менингококов менингит и сепсис), морбили, рубеола и скарлатина.

 В мотивите към проектонаредбата се посочва, че създаването на този нормативен документ се е наложило поради необходимостта от точни правила за ефективна противоепидемична работа на институциите. От здравното министерство допълват още, че заразните болести на дихателната система са едни от най-честите заболявания в детската възраст, които водят до заразяване на всички без ваксина срещу тях и по тази причина е важно да се установят единни мерки за лабораторна диагностика, профилактика и контрол.

„Предложеният проект е изготвен във връзка с необходимостта от създаване на нормативна уредба, която да определя реда и условията за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на остри заразни болести, във връзка с чл. 60, ал. 5 от Закона за здравето.
С влизането в сила на Закона за здравето бяха отменени инструктивните материали за борба с най-често разпространените заразни болести, прилагани с отменения Закон за народното здраве. Това съществено затруднява ефективното прилагане на утвърдени практики и подходи в ежедневната противоепидемична работа“, се отбелязва още в мотивите.

Новата наредба ясно дефинира две основни понятия – „противоепидемични мерки“ и „профилактични мерки“.

„Противоепидемични мерки“ са мерките спрямо болния (заразоносителя), механизма на предаване на инфекцията, контактните лица и външната среда за бързо ликвидиране на епидемичния процес.„Профилактични мерки“ са мерките за недопускане възникването на нови случаи на заразни болести чрез хигиенни мероприятия, дезинфекция, дезинсекция, дератизация и специфична имунопрофилактика.

В проекта е записано, че болните трябва да се диагностицират в лечебни заведения, а лабораторната диагностика да се извършва в три възможни, за това места - медико-диагностична лаборатория, в Националния център по заразни и паразитни болести, в регионалните здравни инспекции.

Болните от включените в наредбата заболявания следва да бъдат изолирани за домашно лечение до оздравяването им. Наблюдението на контактните на болен от заразна болест ще се извършва от общопрактикуващия лекар. Преболедувалите се приемат обратно в училище или в детска градина, след като представят медицинска бележка от лекар, че са здрави. Неболедувалите и неимунизирани лица, които са били контактни се поставят под медицинско наблюдение за 21 дни. Предлагат се и препоръки за антибиотична профиактика и ваксинопрофилактика в случаите, когато това е възможно. 

Предвидени са и специални указания за медицинските специалисти относно това как да опазят своето здраве при контакт със заразно болни. Ако медицинският специалист е бил в контакт с болен от морбили например, то той трябва да си направи изследване за наличие на протективен имунитет срещу морбили. Тази мярка ще се предприема ако няма писмени данни за проведена имунизация с 2 приема ваксина срещу морбили с интервал минимум 28 дни между тях.

При отрицателен резултат за протективен имунитет срещу морбили от серологичното изследване на медицинския специалист ще се предлага да бъде ваксиниран с една доза ваксина срещу морбили и той ще бъде отстранен от работа от 5-ия ден от първия контакт с болен от морбили до 21-ия ден след последния контакт.

Подобни препоръки са включени и по отношение на други заболявания, включени в проектонаредбата.

Компетентният контролен орган по спазване на наредбата ще бъдат регионалните здравни инспекции РЗИ като орган на държавния здравен контрол.

Проектът за новата наредба е отворен за обществено обсъждане до 23 май т.г.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up