Четвъртък, Август 22, 2019

laborТърси се възможност за допълнителен внос на 200-300 дози ваксини, които ще бъдат предоставени за свободна продажба в аптеките на хора, които проявяват инициатива и искат да се ваксинират. Това заяви пред журналисти главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев във връзка с взрива на морбили у нас от началото на тази година. Той допълни, че на РЗИ в страната е разпоредено да проведат изследвания на място за антитела в кръвни проби на случаен принцип на деца, ваксинирани срещу морбили по документи, за да се установи имало ли е фиктивни имунизации.  

Д-р Кунчев поясни, че в момента ваксините, с които страната ни разполага, са предназначени за децата, които се имунизират според предвидения график в Имунизационния календар – на 13 месеца и на 12 години, а така също и за имунизиране на медицински работници при необходимост. Тези количества са напълно достатъчни и се заплащат от държавата, допълни той. Д-р Кунчев съобщи още, че тази година у нас има няколко случая на заразени медици при изпълнение на професионалните им задължения, но нито един от тях не работи в инфекциозно отделение или клиника.

Между 3% и 5% от хората обаче не изграждат имунитет дори и след реваксинация, сочат данни от световни проучвания, като обаче по мнението на експерти няма гаранция, че при нова имунизация ще бъде изграден имунитет. Според специалисти имунитетът на хората, изградили го след две ваксини срещу морбили е доживотен. Има обаче и особени, единични случаи на ваксинирани хора с изграден имунитет, който обаче през годините е спаднал. Понякога те по собствено желание си правят тест за антитела, който установява гранични стойности и по тази причина те решават, че искат да се ваксинират. Точно за такива специфични случаи ще бъде предназначен този допълнителен внос, обясни д-р Кунчев и допълни, че МЗ води преговори с компания производител на ваксини, която е изразила готовност да осигури тези нови количества.

По обобщени данни за 2018 г. 92.2% от децата на 13 месеца у нас са били ваксинирани срещу морбили според изискванията на Имунизационния календар, а процентът на 12-годишните деца, които са реваксинирани е 87,4%, съобщи още главният държавен здравен инспектор.

Има определени съмнения, че тези данни не са достоверни, тъй като са били установени случаи на изрядно оформена медицинска документация с вписани имунизации , които реално не са били извършени. Здравните власти са се натъкнали на немалко такива случаи след изследване за антитела на деца в Самоков. По тази причина здравното министерство е разпоредило на всички РЗИ в страната да изследват на случаен принцип по 40-50 кръвни проби на деца, които по документи са били имунизирани.

„Така ще придобием по-ясна представа какво се случва реално и имаме ли основание за тревога, ако наистина се окаже, че има документирани имунизации, които са фиктивни, а това според мен е престъпление“, каза още д-р Кунчев.

Тази година Европейската имунизационна седмица се провежда под мотото „Ваксините работят. Защитени заедно!“, което поставя акцент върху важността на високото ваксинално покритие като единствена бариера пред масовото разпространение на ваксинопредотвратимите инфекции.

„Имунизациите са сред най-печелившите инвестиции в общественото здраве. Доказано е, че 1 долар, вложен в имунизации води до икономия на 16 долара бъдещи разходи на здравеопазните системи“, категоричен бе д-р Скендер Сила, представител на СЗО за България, който участва в пресконференцията в здравното министерство днес по повод откриването на Европейската имунизационна седмица.

Невена Попова

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up