Сряда, Юли 15, 2020
Търсят се доброволци, които не пият алкохол

Пациентско сдружение "Хепактив", заедно с БНТ и лекари от болница " Св. Иван Рилски" търсят доброволци, които да участват в телевизионен експеримент. Те трябва да не употребяват алкохол, но редовно да използват безалкохолни напитки с глюкозо-фруктозен сироп. В определен ден от седмицата, те ще минат на ехографско изследване, което ще покаже състоянието на черния им дроб. Целта е да се обърне внимание върху вредата от редовната употреба на сладко, съизмерима с вредата от алкохола.


Красимир Антонов - клиника по гастроентерология на УМБАЛ „Св.Иван Рилски“: Когато човек употребява такива клюкозно-фруктозни разтвори, на практика в черния дроб се натрупват мазнини и тези мазнини са в състояние след някакъв период от време, който общо взето не е напълно определен колко, да предизвика чернодробна болест.
Силвана Лесидренска - сдружение "Хепактив": Много често към нас се обръщат хора, които имат чернодробна стеатоза и не знаят какво да правят. И всъщност това е едно състояние, което много често се подценява.

Чернодробната стеатоза представлява мастна дегенерация на черния дроб. В чернодробните клетки се натрупват много масти под формата на фини мастни капчици. Най-често причината за чернодробната стеатоза са хроничен алкохолизъм, захарен диабет, недохранване или прехранване, туберкулоза и други инфекциозни заболявания , бременност, климакс, хронични заболявания на сърцето и белите дробове. В началния стадий липсват оплаквания.

Източник: БНТ

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up