Неделя, Юли 12, 2020
 Губим по 1.3 години от живота си, заради мръсния въздух

Хората, които живеят в страните от Западните Балкани губят средно по 1,3 години от живота си заради мръсен въздух. Общият брой на починалите преждевременно по тази причина достигат до 5000 човека годишно. Това заяви Майлинда Брегу, генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС), цитиран от БГНЕС.


Брегу цитира проучване на Балкански барометър, според което 84% от гражданите в региона възприемат климатичните промени като проблем. 9 от 10 човека смятат, че замърсяването на въздуха е нещо сериозно за тяхната общност. В същото време 32 % казват, че не са готови да използват екологични продукти. В доклада се посочва, че с 13 % е намалял броят на компаниите, предприели конкретни мерки за екологично производство. Брегу подчертава, че Сараево, Белград и Скопие са между десетте най-замърсени градове в света.

През 2018 г. в този списък са попаднали 6 от градовете в Западните Балкани. Затова е нужно да се вземат спешни мерки по линията на регионалното сътрудничество, смятат от СРС. Информацията е публикувана в коментар, озаглавен „На климатичните промени им е необходима шенгенска виза", съобщава МИА.

Източник: clinica.bg

 

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up