Неделя, Юли 12, 2020
Как алкохолът влияе на здравето?

Алкохолът е опияняващата съставка, която присъства във виното, бирата и спиртните напитки. Той е депресант, което означава, че когато стигне до мозъка, той забавя действията на различните системи в организма.
Обикновено се злоупотребява от хора от всички възрасти, което води до значителни здравни, юридически и социално-икономически щети.
През 2017 г. около половината от всички американци на възраст над 18 години са консумирали алкохол поне веднъж месечно. Малко над 9 процента от тези на възраст от 12 до 17 години също са консумирали алкохол.
Според Националното проучване на употребата на упойващи вещества, проведено в САЩ 15,1 милиона души на възраст над 18 години са имали разстройство на здравето предизвикано от алкохол, което е 6,2% от тази възрастова група.

 

Някои факти за алкохола
Чистият алкохол е безцветна течност без мирис и запалимост.
Плодовете и зърнените храни са най-често използваните храни за приготвяне на алкохол.
Алкохолът е номер едно сред упойващите вещества използвани от непълнолетни в САЩ.
Черният дроб може да преработи само около едно питие на час.
Известно е, че алкохолът е вреден за развиващите се мозъци, от раждането до юношеството.
Никакво количество консумация на алкохол не може да се счита за безопасно по време на бременност.
В комбинация с някои лекарства, ефектите на алкохола могат да бъдат смъртоносни.

Краткосрочни ефекти на алкохола.
В рамките на минути от консумацията на алкохол, той се абсорбира в кръвообращението от кръвоносните съдове в стомашната лигавица и тънките черва.
След това пътува до мозъка, където бързо произвежда своите ефекти.

Краткосрочните ефекти на алкохола зависят от:
какво количество се консумира
колко бързо се консумира
теглото на консумиращия, пола и телесните мазнини на индивида, независимо дали са яли преди това или не
Пиенето с храна забавя скоростта на абсорбция, което води до по-малко странични ефекти и по-малко интоксикация.

Признаци на опиянение

Отначало човекът може да се чувства спокоен, безпрепятствен или зашеметен. Тъй като консумират повече алкохол, може да се стигне до интоксикация. Признаци на опиянение включват неясна реч, тромавост и нестабилна походка, сънливост, повръщане, главоболие, изкривяване на сетивата и възприятието, загуба на съзнание, пропада в паметта,

Колко алкохол може да се консумира?
50 грама концентрат(40% алкохол) е еквивалентен на 300 милилитра бира, (около 5 процента алкохол), 150 грама вино (около 12 процента алкохол).

Концентрацията на алкохол в кръвта се измерва в промили. Университетът в Западна Вирджиния предполага, че човек може да изпита следното, в зависимост от количеството приет алкохол и отделните фактори:
Брой напитки и промили:
1-2 питиета дават до 0,5 промила алкохол в кръвта. Човекът се чувства спокоен, с по-бавно време на реакция и намалена бдителност.
3-4 питиета дават от 0.5 до 1 промила алкохол в кръвта. Фините двигателни умения са затруднени, времето за реакция и преценката са намалени.
5-7 питиета дават 1 до 1.5 промила. Засяга се зрението, възприятието, времето на реакция и преценката; поведението на човек може да стане ирационално и емоционално нестабилно.
8-10 питиета дават 1.5 до 3 промила. Лицето може да залита, речта да стане замъглена, а зрението замъглено. Двигателните умения са силно засегнати и човекът може да повръща или да чувства гадене.
Над 10 питиета дават 3 промила и повече Лицето може да загуби съзнание или да е в съзнание, но не знае какво се случва. Дишането е бавно.
Организмът абсорбира алкохола сравнително бързо, но отнема повече време, за да извлече алкохола от тялото. Черният дроб се нуждае от около 1 час, за да обработи една напитка. Консумацията на няколко напитки за кратко време причинява натрупването на алкохол в организма. Това поставя системите на тялото под напрежение. Това може да доведе до заболяване и в тежки случаи до смърт.

През време на пиянство човек може да прави неща, които по-късно не си спомня. Пиянството обикновено настъпва, когато в рамките на 2 часа мъж изпие пет или повече питиета, а жена четири или повече. Това е така, защото жените и мъжете метаболизират алкохола по различен начин. Интоксикацията влошава преценката и може да доведе до неподходящо поведение и незаконни действия, като насилие в това число сексуално, нарушения на поведението, шофиране в нетрезво състояние. През 2014 г. 31 процента от всички жертви на автомобилни катастрофи в САЩ са свързани с употреба на алкохол.

Алкохолна токсичност

Когато количеството алкохол в кръвта надвиши определено ниво, това може да доведе до алкохолна интоксикация или отравяне. Това е опасно състояние. Тъй като алкохолът е депресант, той може да забави дишането, което води до липса на кислород към мозъка. Признаците и симптомите включват объркване, повръщане, припадъци, бавно дишане, син оттенък на кожата, ниска телесна температура, загуба на съзнание, кома.
Ако концентрацията на алкохол в кръвта е по-висока от 4 промила има 50 процента вероятност от настъпване на смърт.

Непоносимост към алкохол

Някои хора ще се почувстват неразположение веднага след употреба на алкохол. Те могат да имат непоносимостили алергия към алкохол или друга съставка в напитка. Симптомите включват зачервяване на лицето, гадене и повръщане, влошаване на астмата, диария, ниско кръвно налягане. Непоносимостта към алкохол може да бъде признак на Ходжкинов лимфом. Всеки, който внезапно развие непоносимост, може да бъде посъветван да посети лекар.

Комбинирането на алкохол с други лекарства от типа на депресанти - независимо дали се продават без рецепта, с рецепта може да има сериозни ефекти върху дихателната и централната нервна система.

Особено опасно е да смесвате алкохола с Гамахидроксибутират  (GHB), рохипнол, кетамин, транквиланти и хапчета за сън.

Махмурлук

След като пие твърде много вечер, човек може да продължи да усеща последиците от алкохола при събуждане, което обикновено се нарича "махмурлук". Това е така, защото алкохолът е токсичен за организма и тялото все още работи, за да се освободи от токсина. Много от симптомите са причинени от дехидратация, но някои химикали в алкохолните напитки могат да предизвикат реакция в кръвоносните съдове и мозъка, които влошават симптомите. Симптомите включват главоболие, диария, гадене, умора, сърцебиене, сухота в устата и очите, затруднена концентрация, безпокойство.

Около 20 процента алкохол се абсорбира през стомаха. По-голямата част от останалите 80 процента се абсорбира през тънките черва. Около 5 процента от консумирания алкохол излиза през белите дробове, бъбреците и кожата. Черният дроб премахва останалото. Тъй като черният дроб може да преработва само еквивалент на едно питие наведнъж, тялото може да остане наситено с алкохол, който все още не е напуснал тялото. Може да отнеме от 2 до 3 часа тялото да метаболизира алкохола от една до две напитки и до 24 часа, за да преработи алкохола от осем до десет напитки. Махмурлукът може да продължи до 24 часа. Лекарите съветват да не се пие отново в рамките на 48 часа след тежко пиене, за да може тялото да се възстанови.

Дългосрочни ефекти

Алкохолът е допринася за над 200 заболявания и нездравословни състояния, включително зависимост и пристрастяване, цироза на черния дроб, ракови заболявания и неволни наранявания като автомобилни злополуки, падания, изгаряния, нападения и удавяне. Около 88 000 души в САЩ умират от причини, свързани с алкохола всяка година. Това го прави третата предотвратима причина за смърт.

Дългосрочната злоупотреба с алкохол е свързана със следните здравословни проблеми:
Пиенето твърде много твърде често може да доведе до депресия, чернодробно заболяване, панкреатит, кардиомиопатия или увреждане на сърдечния мускул, други сърдечно-съдови проблеми, периферна невропатия, стомашни язви, рак, дисфункция на имунната система,
остеопороза, увреждане на мозъка и нервите, недостиг на витамини, проблеми с психичното здраве като тревожност и депресия.
Алкохолът засяга всяка система на тялото, така че може да причини здравословни проблеми в цялото тяло.

Изследванията показват, че жените, които пият повече алкохол редовно, са склонни да развият чернодробно заболяване, кардиомиопатия и увреждане на нервите години по-рано, отколкото мъжете, които правят същото.

Основно притеснение е броят на младите хора, които консумират алкохол. Изследванията сочат, че 20 процента от студентите отговарят на критериите за алкохолна зависимост, а състоянието засяга около 623 000 юноши на възраст от 12 до 17 години. Алкохолът може да има сериозен ефект върху развиващия се мозък, от развитието на плода до края на юношеството. Ако жената консумира алкохол по време на бременност, детето може да се роди със Фетален алкохолен синдром, който се изразява в забавено развитие или патология от страна на мисловната, речевата и интелектуална сфера, аномалии в развитието на сърдечно-съдовата система, лицев дизморфизъм, изоставане във физическото развитие нарушения в координацията. През 2015 г. се смята, че това засяга между 2 и 7 новородени на всеки 1000 души.

Пристрастяване и абстиненция

Ако човек консумира редовно големи количества алкохол, толерантността им може да се увеличи и тялото се нуждае от повече алкохол, за да постигне желания ефект. Тъй като тялото се адаптира към присъствието на алкохол, това може да доведе до зависимост и пристрастяване. Ако консумацията спре внезапно, човекът може да изпита симптоми на абстиненция. Пристрастяването към алкохол е заболяване, което се характеризира със силно желание за алкохол и продължителна употреба, въпреки отрицателното въздействие върху здравето, междуличностните отношения и работоспособността. Ако човекът спре да пие, ще изпита симптоми на абстиненция. 

Признаците и симптомите на абстиненция обикновено се проявяват между 4 и 72 часа след последната напитка или след намаляване на приема. Пикът им достига около 48 часа и може да продължи до 5 дни. Те могат да включват лек тремор, безсъние, безпокойство, потиснато настроение. Много хора пият напитка, за да преодолеят дискомфорта абстиненцията. 

В по-тежки случаи човекът може да изпита Delrium tremens. Това състояние включва треперене на тялото, халюцинации или промени в психичния статус, объркване, изключителна сънливост, припадъци, които могат да доведат до смърт.
Delirium tremens е състояние, което налага спешна медицинска помощ. Всеки с нарушение на алкохолната зависимост, който желае да спре да пие, трябва да потърси професионална медицинска помощ или център за лечение, специализиран за безопасна детоксикация с алкохол.

Лечение на разстройство при употреба на алкохол

Лечението на алкохолната зависимост включва различни интервенции и изисква медицинска, социална и семейна подкрепа. Стратегиите включват индивидуално и групово консултиране, прием на лекарства, като дисулфирам (Антабуза), налтрексон и акампрозат (Кампарал), участие в мрежи за подкрепа като Анонимни алкохолици. Програма за детоксикация в болница или медицинско заведение е друга възможност за тези, които се нуждаят от по-високо ниво на грижа.


 

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up