Сряда, Май 27, 2020

Kръвните съсиреци в кръвоносните съдове са изключително опасни. Те се наричат още тромбове или съдови съсиреци, които се получават чрез натрупването на тромбоцити.
По време на този процес се образува естествена тромбоцитна тапа и получилото се кръвотечение спира.

Образуването на кръвни съсиреци често причинява инсулти. Лекарите препоръчват да се следи състоянието на кръвоносните съдове и да се внимава какво се консумира

.Според експерти, сред продуктите, които провокират образуването на кръвни съсиреци е особено опасно свинското и говеждия черен дроб, защото те съдържат холестерол и витамини от група К.

Витамин К като цяло има лош ефект върху тромбозата - процес на прижизнено съсирване на кръвта. Именно затова е препоръчително да изключите от менюто си продукти с високото му съдържание.

Спанакът и марулята влизат също в списъка с „опасните” продукти за кръвни съсиреци.

Поради съдържанието на холестерол в пушените колбаси, те също трябва да бъдат изключени от менюто. Тъй като холестеролът от техния състав се отлага върху стените на кръвоносните съдове, експертите съветват да ги замените с птиче месо или говеждо месо (но не и с черен дроб).

Освен това, маргаринът е особено опасен. Транс-мазнините в състава правят кръвта гъста, след което се образуват плаки, които се превръщат в кръвни съсиреци.

Ако вече страдате от венозна тромбоза, тогава трябва да избягвате кафето и шоколада. Кофеинът и веществата в шоколада допринасят за тромбоза. Също така, алкохолът е противопоказан при хора с дълбока венозна тромбоза.

Източник: zdraveto

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up