Вторник, Септември 17, 2019

Днес се наслаждаваме на технологичното изобилие, което превърна научната фантастика в реалност от бита на обикновенния човек. Но новият доклад за неравенствата по отношение на достъпа до вода, канализация и хигиена разкрива, че повече от половината хора в света нямат достъп до безопасни санитарни услуги.

Милиарди хора по света продължават да страдат от слаб достъп до вода, канализация и хигиена, според нов доклад на УНИЦЕФ и Световната здравна организация.
Около 2,2 милиарда души по света нямат безопасно управлявани услуги за питейна вода,
4,2 милиарда души нямат безопасно управлявани санитарни услуги,
а 3 милиарда нямат основни съоръжения за миене на ръце.

 water

Докладът за съвместната програма за мониторинг, Напредък в областта на питейната вода, канализацията и хигиената: 2000-2017 г .: Специален акцент върху неравенствата констатира, че макар да е постигнат значителен напредък за постигане на универсален достъп до основна канализация, хигиена и вода, има огромни пропуски качеството на предоставяните услуги.

"Само достъпът не е достатъчен. Ако водата не е чиста, не е безопасна за пиене или е далеч, и ако достъпът до тоалетна е безопасен или ограничен, тогава ние не се грижим за децата по света ”, казва Кели Ан Нейлър, помощник директор по водите, Санитария и хигиена, УНИЦЕФ. „Децата и техните семейства в бедни и селски общности са изложени на най-голям риск да бъдат изоставени. Правителствата трябва да инвестират в своите общности, ако искаме да преодолеем тези икономически и географски разделения и да предоставим това съществено човешко право. "

Докладът разкрива, че 1,8 милиарда души са получили достъп до основни услуги за питейна вода от 2000 г. насам, но съществуват огромни неравенства по отношение на достъпността, наличността и качеството на тези услуги. Изчислено е, че 1 на 10 души (785 милиона) все още нямат основни услуги, включително 144 милиона, които пият нетретирани повърхностни води. Данните показват, че 8 от 10 души, живеещи в селските райони, не са имали достъп до тези услуги, а в една от четирите страни с оценки за различни групи от богатства, покритието на основните услуги сред най-богатите е поне два пъти по-високо от сред най-бедните.

„Държавите трябва да удвоят усилията си за саниране или няма да постигнем универсален достъп до 2030 г.“, каза д-р Мария Нейра, директор на СЗО, отдел „Обществено здраве, екологични и социални детерминанти на здравето“. „Ако страните не успеят да увеличат усилията си за санитария, безопасна вода и хигиена, ще продължим да живеем с болести, които отдавна трябваше да бъдат предадени в историческите книги: болести като диария, холера, коремен тиф, хепатит А и пренебрегвани тропически болести, включително трахома, чревни червеи и шистосомоза. Инвестирането във вода, канализация и хигиена е рентабилно и добро за обществото по много начини. Това е базата за добро здраве. "

В доклада се посочва също, че 2,1 милиарда души са получили достъп до основни санитарни услуги от 2000 г. насам, но в много части на света произведените отпадъци не са безопасно управлявани. Той също така разкрива, че 2 милиарда души все още нямат основни санитарни условия, сред които 7 от 10 живеят в селски райони и една трета живеят в най-слабо развитите страни.

И накрая, докладът подчертава новите данни, които показват, че 3 милиарда души нямат основни съоръжения за миене на ръце със сапун и вода у дома през 2017 г. Също така показва, че близо три четвърти от населението на най-слабо развитите страни не разполага с основни съоръжения за миене на ръце. Всяка година 297 000 деца на възраст под 5 години умират поради диария, свързана с неадекватна хигиена. Лошата канализация и замърсената вода също са свързани с предаване на болести като холера, дизентерия, хепатит А и коремен тиф.

„Закриването на пропуски в неравенството по отношение на достъпността, качеството и наличността на вода, канализация и хигиена трябва да бъде в основата на правителствените стратегии за финансиране и планиране."казва Кели Ан Нейлър.

Източник: СЗО
Снимка: The Guardian

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up