Петък, Август 14, 2020

Днес се наслаждаваме на технологичното изобилие, което превърна научната фантастика в реалност от бита на обикновенния човек. Но новият доклад за неравенствата по отношение на достъпа до вода, канализация и хигиена разкрива, че повече от половината хора в света нямат достъп до безопасни санитарни услуги.

Милиарди хора по света продължават да страдат от слаб достъп до вода, канализация и хигиена, според нов доклад на УНИЦЕФ и Световната здравна организация.
Около 2,2 милиарда души по света нямат безопасно управлявани услуги за питейна вода,
4,2 милиарда души нямат безопасно управлявани санитарни услуги,
а 3 милиарда нямат основни съоръжения за миене на ръце.

 water

Докладът за съвместната програма за мониторинг, Напредък в областта на питейната вода, канализацията и хигиената: 2000-2017 г .: Специален акцент върху неравенствата констатира, че макар да е постигнат значителен напредък за постигане на универсален достъп до основна канализация, хигиена и вода, има огромни пропуски качеството на предоставяните услуги.

"Само достъпът не е достатъчен. Ако водата не е чиста, не е безопасна за пиене или е далеч, и ако достъпът до тоалетна е безопасен или ограничен, тогава ние не се грижим за децата по света ”, казва Кели Ан Нейлър, помощник директор по водите, Санитария и хигиена, УНИЦЕФ. „Децата и техните семейства в бедни и селски общности са изложени на най-голям риск да бъдат изоставени. Правителствата трябва да инвестират в своите общности, ако искаме да преодолеем тези икономически и географски разделения и да предоставим това съществено човешко право. "

Докладът разкрива, че 1,8 милиарда души са получили достъп до основни услуги за питейна вода от 2000 г. насам, но съществуват огромни неравенства по отношение на достъпността, наличността и качеството на тези услуги. Изчислено е, че 1 на 10 души (785 милиона) все още нямат основни услуги, включително 144 милиона, които пият нетретирани повърхностни води. Данните показват, че 8 от 10 души, живеещи в селските райони, не са имали достъп до тези услуги, а в една от четирите страни с оценки за различни групи от богатства, покритието на основните услуги сред най-богатите е поне два пъти по-високо от сред най-бедните.

„Държавите трябва да удвоят усилията си за саниране или няма да постигнем универсален достъп до 2030 г.“, каза д-р Мария Нейра, директор на СЗО, отдел „Обществено здраве, екологични и социални детерминанти на здравето“. „Ако страните не успеят да увеличат усилията си за санитария, безопасна вода и хигиена, ще продължим да живеем с болести, които отдавна трябваше да бъдат предадени в историческите книги: болести като диария, холера, коремен тиф, хепатит А и пренебрегвани тропически болести, включително трахома, чревни червеи и шистосомоза. Инвестирането във вода, канализация и хигиена е рентабилно и добро за обществото по много начини. Това е базата за добро здраве. "

В доклада се посочва също, че 2,1 милиарда души са получили достъп до основни санитарни услуги от 2000 г. насам, но в много части на света произведените отпадъци не са безопасно управлявани. Той също така разкрива, че 2 милиарда души все още нямат основни санитарни условия, сред които 7 от 10 живеят в селски райони и една трета живеят в най-слабо развитите страни.

И накрая, докладът подчертава новите данни, които показват, че 3 милиарда души нямат основни съоръжения за миене на ръце със сапун и вода у дома през 2017 г. Също така показва, че близо три четвърти от населението на най-слабо развитите страни не разполага с основни съоръжения за миене на ръце. Всяка година 297 000 деца на възраст под 5 години умират поради диария, свързана с неадекватна хигиена. Лошата канализация и замърсената вода също са свързани с предаване на болести като холера, дизентерия, хепатит А и коремен тиф.

„Закриването на пропуски в неравенството по отношение на достъпността, качеството и наличността на вода, канализация и хигиена трябва да бъде в основата на правителствените стратегии за финансиране и планиране."казва Кели Ан Нейлър.

Източник: СЗО
Снимка: The Guardian

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up