Вторник, Май 26, 2020

Депутатите от здравната комисия приеха на второ четене промените в Закона за шума. Спорове предизвика идеята да се забранят шумните манифестации и шествия от 14 до 16 часа. Накрая беше гласувано гражданите да могат да се събират по обяд, стига да са тихи.

Измененията в Закона бяха инициирани от вицепремиера Валери Симеонов, който вече две години организира "акция тишина" по Черноморието и в София.

Законопроектът предвижда забрани за озвучаването на открити площи в жилищни зони и територии, за времето между 14 и 16 часа и между 23 и 8 часа. Досега това ограничение важеше между 23 и 7 часа.

Не се допуска шум дори за курортите, въпреки че това предизвика недоволството на част от народните представители. Проф. Георги Михайлов от БСП попита, защо трябва да се въвежда ограничение за шумни манифестации и шествия, след като у нас нямаме сиеста. Според него това е предпоставка за органите на реда да влязат в конфликт с гражданите, тъй като е ясно, че когато се съберат повече хора, се вдига и нивото на шума. Депутатите обаче приеха, че е възможно да се провеждат подобни мероприятия, но при условие, че се спазват разпоредбите на закона.

Между първо и второ четене бяха завишени някои от санкциите, които ще се налагат при нарушения. Беше решено за контрола да отговаря само МВР. „Нанесени са чисто редакционни и юридически корекции в първоначалните текстове. Нивата на шума не са променени, защото те са предмет на отделна наредба и са съобразени с изискванията на СЗО", каза Валери Симеонов. Той обясни, че в първоначалния вариант на Министерски съвет, са били включени различни институции, които да са ангажирани с прилагането на санкциите и с начина, по който ще бъде разпореждано прекратяването на озвучаването, но вече това е възложено само на МВР.

„Мисля, че предлагаме един балансиран, професионално изготвен и крайно необходим на обществото закон", заяви Симеонов.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up