Събота, Август 24, 2019

Депутатите от здравната комисия приеха на второ четене промените в Закона за шума. Спорове предизвика идеята да се забранят шумните манифестации и шествия от 14 до 16 часа. Накрая беше гласувано гражданите да могат да се събират по обяд, стига да са тихи.

Измененията в Закона бяха инициирани от вицепремиера Валери Симеонов, който вече две години организира "акция тишина" по Черноморието и в София.

Законопроектът предвижда забрани за озвучаването на открити площи в жилищни зони и територии, за времето между 14 и 16 часа и между 23 и 8 часа. Досега това ограничение важеше между 23 и 7 часа.

Не се допуска шум дори за курортите, въпреки че това предизвика недоволството на част от народните представители. Проф. Георги Михайлов от БСП попита, защо трябва да се въвежда ограничение за шумни манифестации и шествия, след като у нас нямаме сиеста. Според него това е предпоставка за органите на реда да влязат в конфликт с гражданите, тъй като е ясно, че когато се съберат повече хора, се вдига и нивото на шума. Депутатите обаче приеха, че е възможно да се провеждат подобни мероприятия, но при условие, че се спазват разпоредбите на закона.

Между първо и второ четене бяха завишени някои от санкциите, които ще се налагат при нарушения. Беше решено за контрола да отговаря само МВР. „Нанесени са чисто редакционни и юридически корекции в първоначалните текстове. Нивата на шума не са променени, защото те са предмет на отделна наредба и са съобразени с изискванията на СЗО", каза Валери Симеонов. Той обясни, че в първоначалния вариант на Министерски съвет, са били включени различни институции, които да са ангажирани с прилагането на санкциите и с начина, по който ще бъде разпореждано прекратяването на озвучаването, но вече това е възложено само на МВР.

„Мисля, че предлагаме един балансиран, професионално изготвен и крайно необходим на обществото закон", заяви Симеонов.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up